Vučić sa Hristodulidisom: Srbija i Kipar poštuju teritorijalni integritet obje zemlje

22.11.2023. | 16:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare sa predsjednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom rekao je da Srbija i Kipar poštuju teritorijalni integritet i suverenitet obje zemlje. Zahvalan sam Srbiji na njenom stavu o kiparskom pitanju, poručio Hristodulidis i istakao da njegova zemlja podržava evropski put Srbije. Na beogradskom aerodromu ga je dočekao ninistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Hristodulidis: Zahvalan sam Srbiji na njenom stavu o kiparskom pitanju

Predsjednika Republike Kipar Nikos Hristodulidis rekao je na konferenciji za novinare da sa osjećajem zadovoljstva dolazi u Beograd.

– Imam veliku čast da posjećujem vašu zemlju. Osećam bliskost sa vama, a iste osećaje ima i kiparski narod. Naši narodi osećaju bliskost. Osjećam se kao među prijateljima – kaže kiparski predsjednik.

Zahvalio se za veliku čast koji mu je ukazana i dok je bio ministar spoljnih poslova.

– Naši odniosi se zasnivaju na tradicionalnim odnosima. U svim sektorima dobro sarađujemo. Ima prostora za unapređenje saradnje. Sutra ću posjetiti jednu kiparsku kompaniju – napomenuo je.

Dodao je da od kada je Vučić na vlasti privredni razvoj se povećao.

– Možemo raditi više u oblasti turizma. Ali možemo sarađivati i u drugim sektorima. Radujem se jer će u sklopu posjete biti potpisani ugovori. U vezi sa rešavanjem kiparskog pitanja, ja sam zahvalan Srbiji za stav koji drži – istakao je Hristodulidis.

Istakao je da je Kipar jedna od zemalja koja najsnažnije podržava evropski put Srbije.

Vučić: Zahvalni smo Kipru na poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je poslije razgovora sa kiparskim predsjednikom Nikosom Hristodulidisem da je ovo treći put da Vlade dvije zemlje održavaju samit i da Kipar, osim sa Srbijom, takvu saradnju ima još samo sa Grčkom i Egiptom.

– Posebno sam izrazio zahvalnost Kipru za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbiji koja takođe, poštujući povelju UN i međunarodno javno pravo, daje punu podršku suverenitetu Kipra kako na kopnu tako i na moru – istakao je predsjednik Srbije.

Oznake: Kipar, Srbija, Vučić