Vučić razgovarao sa Putinom: Rusija će podržati Srbiju kada je riječ o Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Vladimirovičem Putinom i zahvalio mu za priliku da ponovo, samo mjesec dana od prethodnog telefonskog razgovora, razmijene mišljenja o različitim pitanjima bilateralnih i međunarodnih odnosa.

Vučić je Putinu zahvalio na pozivu da 24. juna prisustvuje Paradi pobjede u Moskvi.

On je istakao da mu je velika čast da učestvuje na proslavi 75-godišnjice pobjede nad fašizmom, jer se ponosi činjenicom da su srpski i ruski narod u Drugom svjetskom ratu bili na istoj strani slobodarstva, navodi se u saopštenjuslužbe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

“Zato nema važnijeg zadatka od čuvanja sjećanja na slavnu istoriju i istinu o borbi koja je donijela slobodu i mir”, rekao je predsjednik Vučić.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o regionalnim pitanjima, a najviše vremena posvetili su pitanju Kosova i Metohije, posebno o onome što se u vezi sa tim pitanjem događa na međunarodnoj političkoj sceni.

Putin je rekao da će o tome nasamo da razgovara sa predsjednikom Vučićem sljedeće nedjelje u Moskvi, prilikom obilježavanja pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Putin je naglasio da će Rusija da podrži Srbiju kada je riječ o Kosovu i Metohiji i da je jasno da nijedna odluka ne može da bude donijeta bez Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Vučić je još jednom zahvalio Putinu na aktivnoj podršci Rusije državnim i nacionalnim interesima Srbije, na principima međunarodnog prava i pravde.

Putin je potvrdio da će ponovo da posjeti Srbiju kako bi prisustvovao centralnoj državnoj svečanosti osvećenja Hrama Svetog Save i istakao da će Rusija da pomaže interese Srbije, kao i da štiti interese Srpske pravoslavne crkve.

Hram Svetog Save simbol bliskosti dva naroda

Predsjednik Vučić je rekao da će mu biti čast da ponovo ugosti predsjednika Putina, a posebno tom svečanom prilikom, jer je Rusija neprocjenjivo doprinijela završetku najvećeg pravoslavnog hrama u Srbiji, učinivši ga jednim od simbola bliskosti dviju država i dvaju naroda.

Vučić je rekao da sa zadovoljstvom očekuje posjetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogrady ove nedjelje.

“To što je za prvu posjetu inostranstvu poslije prinudne pauze izazvane pandemijom koronavirusa izabrao našu zemlju, za nas je još jedna potvrda najbližih prijateljskih odnosa i izvanrednog strateškog partnerstva”, istakao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će imati priliku da sa ministrom Lavrovom detaljno razgovara kako o pitanjima srpsko-ruske političke i ekonomske saradnje, tako i o situaciji na Balkanu i aktuelnim kretanjima u svijetu.

Predsjednik Putin izrazio je uvjerenje u pobjedu liste koju na predstojećim izborima predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i poželio mu svaki uspjeh, kako lični tako i politički.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: