Vučić: Pozvaću Đukanovića u Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da razgovara sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da ga pozove u posjetu Srbiji.

“Ja sam spreman uvek da razgovaram. Pozvaću ga u Srbiju kad prođu izbori i biću spreman da razgovaramo, ako se on odazove tom pozivu, ako bude želeo. Ne mislim da je to problem”, rekao je Vučić za TV Prva.

On je dodao da je otvoreno o problemima u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ posljednji put sa Đukanovićem razgovarao nedavno /u martu/ u Jerusalimu, ali da se nisu saglasili o tom pitanju i da, nažalost, nisu u kontaktu.

Vučić je istakao da u Srbiji uvijek postoje oni kojima je nekako krivo što je stao na stranu SPC, odnosno na stranu prava i pravde i srpske crkve i srpskog naroda, ali da je njegova dužnost da o njima brine bez ugrožavanja suvereniteta drugih država.

On je napomenuo i da ga je nasmijala izjava ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića da “za sada nema potrebe za alarmiranjem NATO-a u vezi sa trenutnim nesporazumima sa Srbijom”, te podsjetio da će u Crnoj Gori uskoro izbori.

“Ali da mi ipak znamo koliko je opasan Darmanović. To je jedna od izjava koja me stvarno nasmejala. Suviše su odgovorne članice NATO, većina njih, /generalni sekretar NATO/ Jens Stoltenberg je naš prijatelj i poznanik i suviše ozbiljan za Darmanovića. Ali, karavani prolaze”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija finansijski podržava srpske organizacije u Crnoj Gori, kao i da je napravila Srpsku kuću.

Kada je riječ o Kosovu, Vučić je rekao da za Srbiju nema srećnog rješenja i da predstoji šest mjeseci do godinu dana teške političke borbe za interese zemlje i srpski narod na Kosmetu.

Vučić je naveo da čeka razgovore sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i drugim zvaničnicima koji se interesuju za pitanje Kosmeta.

“Trudićemo se da bude najmanje nepovoljno rešenje, ali nije realno da bude povoljno”, rekao je Vučić.

On je naglasio da nije realno misliti da će NJemačka, Francuska, SAD, Italija da promijene svoju odluku o nezavisnom Kosovu, ali je istakao da će se on čvrsto i snažno boriti za interese srpskog naroda na Kosmetu, za državne i nacionalne interese.

Vučić je najavio izgradnju auto-puta prema Gračanici da bi Srbi mogli da zaobiđu Vučitrn i da bi došli do Raške i Niša za samo sat vremena, te da je Srbija za to dobila podršku od EU u vidu 20 odsto grant sredstava.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da je istorijsko pravo Albanaca pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe, Vučić je rekao da je Tačiju dozvoljeno da bude neodgovoran, ali da je smiješno to što govori kako bi ispao veći Albanac od Aljbina Kurtija.

Ostavite komentar: