Vučić potvrdio: Suosnivač “Epla” i njegova supruga dobiće srpske pasoše

06.12.2023. | 13:11

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na njegov prijedlog Vlada Srbije dodijeliti srpske pasoše suosnivaču kompanije “Epl” Stivu Voznijaku i njegovoj supruzi.

“Oni će danas ili sutra postati građani Srbije i to je za nas najveća moguća čast”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa Voznijakom.  Vučić je rekao da će Srbija sada moći da se hvali da je kompjuterski genije Voznijak Srbin, koji će najveći dio života da živi u Americi, ali će dolaziti i u “svoju Srbiju”.

Predsjednik Srbije rekao je da je za dolazak Voznijaka u Srbiju zaslužan srpski teniser Janko Tipsarević.

Vučić je rekao da je sa Voznijakom, koji je, kako je ocijenio, pronalazač i genije, razgovarao o tome kako dodatno unaprijediti obrazovanje u Srbiji. On je naveo da je od ključnog značaja bio razgovor o visokom i srednjem obrazovanju i da je Voznijaku predstavio projekat “Ekspo 2027”.

Voznijak je rekao da sada govori prijateljima da je Srbin koji živi u Americi, te istakao da je izložba “Ekspo 2027” izvanredna prilika za Srbiju. On je ukazao da će tokom izložbe raditi na tome da dosta više pažnje i uticaja bude usmjereno na samu Srbiju.

“Vrijeme je da idete ka vrhu, a ja želim da budem dio toga da promovišem Srbiju i interese Srbije do kraja svog života”, rekao je Voznijak.

Stiv Voznijak je američki tehnološki preduzetnik, elektroinženjer, informatičar, filantrop i pronalazač, koji je najpoznatiji kao suosnivač kompanije “Epl”.

Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje djece uzrasta od 11 do 13 godina u školama u kompjuterskim vještinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

On je osnovao i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije.

Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.