Vučić poručio iz Brisela: Sutra će biti još teže

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima u Briselu nakon radne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao Žozep Borelj.

“Apsolutno sam posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumijevanje po različitim pitanjima, prije svega sa predstavnicima Albanije i Sjeverne Makedonije jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je za nas veoma složena i kompleksna, a sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo kako oni kažu Kosova”, rekao je on.

“Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost i reagovaćemo politički. Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucjenjuju i da vrše pritiske”, dodao je predsjednik.
Nada se, dodaje, da će uvesti Srbiju u mirnije vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja Kosova.

Srbija će se boriti za vitalne i nacionalne interese

U Srbiji, naveo je, imamo problem u smislu da teško razumijemo da se nešto mijenja.

“Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svijet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je riječ o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, poslije kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu?”, upitao je Vučić.

“Okej, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dijela akcizi, i na sve to sada smo uspjeli da za 5 odsto smanjimo cijenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i volio bih da razumijemo da nam pozicija nije laka”, jasan je bio on.

Dodao je i da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom.

“Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: “Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu”. Neću to da radim”, rekao je on.
Prema njegovim riječima, Srbija mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi.

“Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je posljednji mandat kao predsjedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. mene interesuju moj narod i moja zemlja”, rekao je predsjednik.

Podsjetimo, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu organizovana je radna večera koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Na njoj je učestvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Ostavite komentar: