Vučić: Plašim se da rješenja za Kosovo nema

Plašim se da zamrznuti konflikt nije rješenje, ali se plašim i da rješenja za Kosovo nema, rekao je večeras Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da ne može nikome da kaže da ćemo da riješimo pitanje KiM, jer on ne znam kako bi se riješilo.

Istakao je da će se, kada dođe do njegovog susreta sa Miroslavom Lajčakom, ponovo govoriti o tehničko-metodološko-formalnim prijedlozima, kao i implementaciji već potpisanih sporazuma, ali ne i o suštinskom, o nekom prijedlogu, jer prijedloga nema.

“Kada krenemo u razgovore, vjerovatno će reći: hajde da pričamo o sporazumima koji su potpisani i o njihovoj implementaciji”, rekao je Vučić gostujući u emisiji Fokus na B92.

Ipak, ističe da je mnogo manje važno kada će se sastati sa Lajčakom, iako se mediji sada bave time da li će to biti 22. jula ili 7. avgusta i slično.

“Koga briga za to kada ćemo se sastati, već šta je agenda i o čemu ćemo da razgovaramo, je l‘ to da mi priznamo, a da dobijemo šta? Zbog čega bismo mi to uradili? Kada ih to pitam, ne kažu mi ništa”, naveo je Vučić i dodao da to uvijek pita javno.

Ne stidim se toga i ne plašim se, dodao je predsjednik Vučić.

“Kažu – mi smo veliki rodoljubi i nećemo da izdamo, ali stvari su mnogo ozbiljnije i teže nego što želimo da ih predstavimo”, naveo je Vučić.

Upitan ko je bolji posrednik u rješavanju pitanja KiM, Vučić je rekao da će svakako i jedni i drugi da traže nezavisnost Kosova, kao i da za nas moraju da budu kredibilni partneri i Evropa, SAD, Rusija i Kina.

Da li će se ići na referendum

Na pitanje da li o krupnim stvarima kao što je Kosovo odgovornost treba da preuzmu političari ili građani na referendumu, on je ukazao da na referendum svakako mora da se ide, ako se mijenja ustavni status Srbije.

Ipak, ne vjeruje da bi kompromisno rješenje za Kosovo uopšte prošlo na referendumu:

“Do te situacije će teško doći, jer se ponašamo iracionalno, kao i 1999, kada nismo uspjeli da izračunamo kolika nas sila napada i zato smo izgubili 3.000 ljudi i 300 mostova”, ukazao je Vučić i dodao da to ne znači da ne osuđuje NATO agresiju.

Istakao je i da je sa Albancima imao 109 razgovora i da se oni pozivaju na dva dokumenta i to presudu MSP i rezoluciju 12 44.

“Pozivaju se na to da su srpske snage i SRJ jasno osuđene u rezoluciji za izazivanje incidenata i progona, a nema pomena OVK, dok se u preambuli navodi da Srbija prihvata djelovanje Haškog tribunala.

On je istakao da je rezolucija 12 44 težak dokumnet, jer znači i uslovnu kapitulaciju i da se govori o tome da tek treba da se dođe do rješenja, kao i da se poziva na odluke iz Rambujea.

Neke odredbe su prihvaćene zbog Rusa, koji su tražili okvir da zaštite sebe i dio međunarodnog prava.

Napominje i da su Albanci bili aljkavi i nisu organizovali referendum, već su se pozvali na Rugovin referendum, a ta formalna procedura je bila ono što smo mogli, a nismo iskoristili.

Takođe i vojska i policija se ne mogu vratiti na Kosovo uz zahtjev i saglasnost Kfora, a u suprotnom to bi značilo rat sa NATO-om, objašnjava i ukazuje da bi to bilo neodgvorno ponašanje.

“Izvinite što sam rekao istinu”, rekao je Vučić.

Odnosi s Hrvatskom su dobri kad su na racionalnim osnovama

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da Srbija danas brže raste od te susjedne zemlje.

“Prvi put Srbija značajno, snažnije i brže raste od Hrvatske. Ja se time ponosim i nikoga ne vrijeđam. To je jedina dozvoljena utakmica između država, uz svu saradnju”, objasnio je on.

Istakao je da ne želi da ugrozi odnose sa Zagrebom.

“Ne želim da bilo kog trenutka ugrozim naše odnose, koji su dobri kada su postavljeni na pragmatičnim osnovama”, rekao je Vučić i dodao da mu je najteže od kada je na vlasti, pored hajke na djecu, bila posjeta Vrginmostu, sa hrvatskim Srbima.

“Bilo je užasno. Bilo je tako oranizovano. Mogao bih knjigu da napišem o pitanjima i gdje sam sve zaustavljen. Državni sam čovjek i znam šta rade službe. Da ne pričam kako je u jednom selu pored Vrginmosta jedan Srbin mislio da je bezbjedan kada spusti roletne i priča sa mnom. Prije toga oni su postavili bubice u njegovoj kući”, rekao je Vučić.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: