Vučić od Stoltenberga tražio da osigura bezbjednost Srba na KiM: Vi ste nadležni po Rezoluciji 1244

19.07.2023. | 19:43

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom da je zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji, ne samo na sjeveru i da će to postati ne samo politički, već i bezbjednosni problem.

– Želim da kažem da smo imali veoma profesionalan odnos sa Kforom koji su se prema našim ljudima odnosili veoma profesionalno. Imate Rezoluciju 1244 koja vas čini nadležnim, NATO je nadležan za bezbjednost na Kosovu i ja ću vas pitati da osigurate bezbjednost za Srbe, jer je posljednjih meseci najmanje šest Srba upucano, a nijedan Albanac nije ni povrijeđen – rekao je Vučić.

Stoltenberg je kazao da je NATO na Kosovu i Metohiji prisutan mnogo godina, napominjući da je prisutna misija Kfora.

– Mi osiguravamo bezbjednost i slobodu za sve zajednice – rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO u maju povećao svoje prisustvo zbog tenzija.

Kako je rekao, nastaviće da sprovode svoje radnje po mandatu Ujedinjenih nacija.

– Važno je da se tenzije smanje, zato pozivamo obje stane da smanje tenzije. Snažno vjerujemo da je put naprijed dijalog uz posredstvo EU što NATO podržava – rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je Srbija NATO partner i da vjeruje da će učiniti sve da smanji tenzije.

Vučić se prethodno sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, nakon čega je rekao da Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije.

– To za nas postaje bezbjednosni, a ne politički problem i zato je važno da razgovaramo sa generalnim sekretarom NATO. Nema sumnje da je situacija sve napetija i teža – rekao je on.

Oznake: Stoltenberg, Vučić