Vučić: Očekujem značajan napredak na evropskom putu u narednih šest mjeseci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje značajan napredak Srbije na evropskom putu u narednih pola godine.

Dodao je da će Srbija, kroz neke značajne reforme koje će sprovesti ove i sljedeće godine, olakšati svojim prijateljima da štite njene interese u nastavku procesa integracija.

“Znamo što je to što moramo da uradimo. Imamo jedno teško pitanje, a to je pitanje Kosova. Ostala pitanja su za naše dobro, a to je vladavina prava, i to ćemo da uradimo”, rekao je Vučić nakon sastanka s francuskim ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frenkom Risterom.

Vučić je rekao da na evropskom putu Srbija računa na podršku svojih francuskih prijatelja.

“Pristupili smo promijenjenoj metodologiji i do polovine sljedeće godine očekujemo da ostane neotvoren samo jedan klaster. Za to će biti potrebno mnogo truda, rada i podrške. Ostaje da se vidi da li ćemo uspjeti, a očekujemo da dobijemo podršku Francuske”, rekao je on, prensoi “N1”.

Vučić i Rister su u zgradi Predsjedništva u Beogradu prisustvovali potpisivanju sporazuma dvije vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Predsjednik Srbije je ocijenio da će ti sporazumi biti veoma značajni za modernizaciju elektro-mreže i omogućiti da se do kraja naredne godine počne sa radovima na prvoj liniji metroa u Beogradu, između Makiša i Mirijeva, koja bi spojila obale Save i Dunava sa centrom grada.

On je rekao da ne može da kaže koja će biti cijena izgradnje metroa, jer projekat još nije završen, ali da očekuje da ta cijena neće biti niža od 4,4 milijarde evra.

Vučić je rekao da je to ogroman novac, ali da će uticati na povećanje BDP u 2022. i 2023. godini i da će sprovođenje tog projekta biti važno ne samo za Beograd, nego i za ostatak Srbije.

Po njegovim riječima, uprkos pandemiji koronavirusa prosječna neto plata u Beogradu ostala je 628 evra, dok je na nivou Srbije to 509 evra, što je veoma dobar rezultat.

“Izgradnja metroa nije samo način da se riješi problem saobraćaja u gradu u kojem ima skoro dva automobila po porodici. To je pitanje prestiža i snage jedne države i hvala Francuskoj i predsjedniku Emanuelu Makronu koji nas podržava u tome, kao i na evropskom putu”, rekao je Vučić i dodao da će Srbija biti prva u Evropi po stopi rasta.

 

 Ostavite komentar: