Vučić o protestu: Obješena lutka potvrđuje “diktatorsku prirodu vlasti”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da lutka obiješenog predsjednika na protestu opozicije “Srbija protiv nasilja” u Beogradu najbolje potvrđuje “diktatorsku prirodu vlasti u našoj zemlji”.

Vučić je na taj način, između ostalog, odgovorio na konstataciju novinara da su zbog slične situacije huligani, koji su nosili lutku novinarke Brankice Stanković, osuđeni na 16 meseci zatvora.

“Ja mislim da tu postoji jedna velika razlika. Sit sam tih besmislenih laži, to je doneo ne znam ko sa strane. Ne, imali su vešala i 2017. 2018. i 2019. godine, sad umesto vešala su doneli otprilike kako završite na vešalima, ali ima jedna razlika u ovome što ste vi rekli. Moj posao je da takve svinjarije trpim. Ja sam predsednik, moj posao je da čak i pretnje smrću ogoljene na takav način trpim”, rekao je Vučić novinarima posle obeležavanja Dana MUP-a.

On je naveo da dnevno dobija preko 200 direktnih pretnji smrću i da je, kako je rekao, na to navikao.

“Što se tiče drugih poruka, ja sam razumeo da veliki deo ljudi želi veću sigurnost i bezbednost i upravo preduzimamo sve mere. Do jutros je negde oko 68.000 predato cevi i minsko-ekspozlivnih sredstava. To su konkretni koraci i potezi koje država preduzima”, istakao je predsednik.

Prema njegovim riječima, akcija razoružavanja je najbolja u istoriji srpske policije i pozvao je ljude da to učine do 8. juna, a videće se da li će se produžiti još koji dan.

“Mi idemo u Narodnu skupštinu uskoro sa predlogom izmena zakona gde bismo pooštrili sankcije za one kod kojih pronađemo nelegalno oružje i idemo u sve ostale postupke o kojima smo govorili”, rekao je Vučić.

Navodeći da je bilo mnogo manipulacija da je ljude nazivao hijenama i lešinarima, Vučić je kazao da je tako nazivao političare koji zloupotrebljavaju tragediju.

Naveo je i da je iz rijalitija na kojima su pojedini iz bivše vlasti zarađivali izašlo najmanje dvojica ubica, a sada nekom drugom drže predavanja.

“A kakva je to poruka kada one kojima je u toku suđenje za nasilničko ponašanje dovedete na protest protiv nasilja, bolje da ne govorim šta mislim. Pokušavam da se suzdržim”, rekao je Vučić.

Poručio je da je on otvoren za razgovore.

“Ja sam otvoren za razgovore. Znam da ih niko ne želi zato što se mnogi uzdaju u čudo, jer hoće na silu da preuzmu vlast. Neće se dogoditi, ali dok to shvate i dok shvate da je ipak potrebno da se razgovara, proći će neko vreme”, rekao je Vučić i ponovio da su njegova vrata otvorena.

“Svaki dan su otvorena vrata da razgovaraju na koju god temu, od RTS-a i REM-a, o svemu o čemu mi ne odlučujemo, ali da vidimo kako da postavimo neke okvire u kojima treba da se krećemo svi zajedno i kako i na koji način da umirimo situaciju i da se ujedinimo po važnim pitanjima, a to je kako da radimo kako da zemlja napreduje”, rekao je Vučić.

Kaže da je ponosan na činjenicu da, iako se zauzimaju međunarodni putevi i autoputevi tokom protesta, policija ne reaguje čime država pokazuje demokratski kapacitet.

Ostavite komentar: