Vučić: Nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor kao sa Emanuelom Makronom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka. Makron je poručio da je Srbija velika evropska nacija.

– Imali smo veoma dug razgovor, mislim da nikada ili gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom i moguće da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor – rekao je predsjednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija.

Istakao je da je saslušao Makrona o svim važnim regionalnim i evrpskim pitanjima, napominjući da je mnogo naučio od francuskog predsjednika.

– Iznio sam sve naše probleme, prije svega po pitanju rješavanja “kosovskog čvora”, razgovarali smo, rekao bih, toliko dugo da teško mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli. Govorio sam istinu i zalagao se i borio se da nam Francuska pomogne na evropskom putu i rješavanju kosovsko-metohijske krize, s obzirom koliki ugled Francuska ima u regionu, a i kod građana Srbije – naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je ukazao da je sa francuskim kolegom razgovarao o onome što se zbivalo u Berlinu i onome što se, kaže, nije dogodilo u Parizu na obilježavanju stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

“Nadam se da će nam jaka Francuska pomoći”

Takođe, sa predsjednikom Francuske razgovarao je o ekonomskoj saradnji koja je, napominje, sve bolja.

– Gledaćemo da guramo naprijed sve radnje i procese, a to je izgradnja metroa u Beogradu, veliki projekat, gdje smo od početka radili i radićemo sa francuskim kompanijama – istakao je Vučić, dodajući da Srbija želi unapređenje saradnje sa Francuskom.

On je ponovio da je veoma srećan što je mogao da ugosti francuskog predsjednika i da, kako kaže, “otvoreno, najotvorenije razgovara sa njim o svim ključnim pitanjima”.

– Govorio sam sa mnogo ljubavi i brige o Srbiji u nadi da će nam jaka Francuska pomoći. Nisam neko ko je sanjar i ko misli da su moguće nemoguće stvari, ali sam uvjeren da energija i politički entuzijazam Makrona mogu da unesu mnogo promjene na evropskom kontinentu i pomognu našim građanima – istakao je Vučić.

Makronu je poručio da se vidjelo “da nema problem koju god temu da otvorimo” i da se, kaže, trudio da ljubazno odgovara na svako pitanje.

– U Srbiji postoji samo jedna uvreda, a to je ako nam neko kaže da nismo bili dovoljno gostoljubivi. Nadam se da to nećete reći – istakao je Vučić.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: