Vučić: Nema bijele zastave, nema priznavanja

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i „u dobroj nadi“, ali međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

„Mi smo spremni da pregovaramo, ali…nema bijele zastave“, poručio je Vučić.
Prema njegovim riječima, dijalog je dobrodošao ako je – dijalog, u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis.

„Vjerujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga“, pojasnio je Vučić, prenosi Tanjug.

Rojters, s tim u vezi, podseća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere, ovog mjeseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podseća da Srbija prije ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom.

Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadnom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije – prirodnog slovenačkog i pravoslavnog saveznika, EU – svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

„Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dvije. Kako bi mogli reći ‘živio Hongkong i živio Tajvan’, i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao“, rekao je predsjednik Srbije.
Vučić sebe, kako prenosi Rojters, opisuje kao „evrorealistu“, dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

„Pored toga što dijelimo zajedničke vrijednosti, 67 odsto naše trgovinske razmijene ostvarujemo sa EU“, podsjetio je on.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

 

Ostavite komentar: