Vučić na svečanosti poručio: Vidovdan je naša golgota i naše vasrksenje

Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrijednosti, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je Vidovdan i naša golgota, i vasrksnuće, moralno i duhovno.

Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, predsjednik je poručio da već vijekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja – da li slavimo pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu zrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor.

“Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se mijenjaju, međusobno se potiru, čcine kakofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želi, ne da pruži konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kaže koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.

“Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvijezda čiji sjaj pratimo… bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utpilii u druge narod veće, ili rasuli na sitna plemena”, ukazao je predsjednik.

Kako je rekao, uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje – i kult u koji vjerujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i večnu inspiraciju da idemo dalje.

“Uvijek je, baš na Vidovan kroz istoriju, sprski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način mjerenja vremena”, poručio je Vučić, dodajucih da ga je vladika Nikolaj opisao riječima da je:

“Vidovdan naša narodna golgota, a u istro vrijeme naše vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono je zaustavilo moralno raspadanje srpskog naroda, dala nam galeriju viteza vjere, poštenja i požrtvovanja, koja vredi više od galerije mermernih kipova napravljenih u mirno doba od naroda koji nisu imali svoje Kosovo”.

Vučić je poručio da su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju, kulturu, iskonske vrednosti, koji bi neki danas nazvali evropske, ali svakako srpske vrednosti, a ne “za malena carstvo”.

“Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na njega se pozivaju Dositej, Vuk i Njegoš u želji da objedine srpstvo”, rekao je Vučić.

Ostavite komentar: