Vučić: Mnogo toga bih mogao da kažem, ali to čuvam za večeras

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu kasnije po podne, ali da za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i „ekskluzivitetom“, Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

„Očekujem da razmijenimo stavove na ozbiljan i odgovoran način“, rekao je Vučić i najavio širi komentar poslije samita.

„Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću sačuvati za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir i početak rješavanja svih onih problema koji koče sve to“, rekao je Vučić novinarima u Berlinu poslije sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Da li ćemo u tome uspjeti ili ne, moja očekivanja nisu prevelika, kaže on.

„Nisam veliki optimista, ali nisam optimista ni po prirodi, možda je bolje tako. Možda se i iznenadimo, možda bude nešto dobro, ali ne bih se kladio na to“, zaključio je Vučić.

Ukidanje taksi, pa dijalog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini da je Srbija spremna „koliko sutra“ da nastavi dijalog, čim Priština ukine takse.

„A da li će se to dogoditi — nije u našim rukama“, rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

On je predočio šefici evropske diplomatije da je riječ o evropskim vrijednostima, te da su takse neodržive.

Dodao je da je sa Mogerinijevom razgovarao i o bilateralnim pitanjima poput „Željezare Smederevo“, kao i o kvotama za čelik.

„Nećemo dozvoliti da naša ’Željezara‘ bude ubijena zbog različitih procedura“, istakao je Vučić.

On je poručio da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će nastaviti da radi na tome.

Najavio je da će kasnije govoriti o očekivanjima od popodnevnog samita o Zapadnom Balkanu, ali da neće praviti cirkus, jer tako „izlazi u susret“ onima koji traže senzacije i ekskluzivitet.

Mi ne želimo sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir, poručio je Vučić i ukazao da njegova očekivanja nisu pretjerana, mada, kaže, možda ga i iznenade.

Razgovor sa Federikom Mogerini je trajao duže nego što je planirano.

Šta god danas da bude, bez razgovora nema rješenja

Šta god da se desi danas u Berlinu, u budućnosti ćemo svakako morati da razgovaramo, jer se svaki problem mora rešvati razgovorom, rekao je Vučić.

“Ne možete 2006. godine da potpišete CEFTA sporazum, a 2008. da donesete akt o otcepljenju, najteži akt protiv suvereniteta države. I matična država vam tada ne uvede takse, a vi ih uvodite njoj, jer vam je tako palo na pamet, 10 godina kasnije”, istakao je srpski predsjednik.

Kako je rekao, uvođenje taksi je možda i bilo moguće u prošlosti, ali ne može na početku 21. vijeka.

“Kada se to riješi, mi ćemo da sjednemo da razgovaramo. Svaki problem mora da se rješava razgovorom, drugog načina za rješavanje problema osim razgovora nema”, zakljčio je Vučić.

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: