Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o Kosovu – VIDEO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je danas u Beograd. Lavrov je na beogradski aerodrom sletio oko 11 časova, a dočekao ga je srpski kolega Ivica Dačić. Sputnjik će posjetu Lavrova srpskoj prestonici pratiti iz minuta u minut.

Pravo sa aerodroma Lavrov je otišao na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega su se dvojica zvaničnika obratila medijima.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao je da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjem sastanku upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rješavanja kosovske krize.

Vučić je istakao da je sa Lavrovo razmijenio mišenja o čitavom niziu pitanja, a da je ključna tema bila odnose dvije zemlje u međuanrodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije i situacija na KiM.

„Kada o tome govorim, dobili smo određene ocjene RF, odnosno ministra Lavrova koje su mene kao predsjednika dodatno zabrinule a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rješavanja kosovske krize. Ne želim nikog da obmanjujem i da skrivam od javnosti: očigledno nas čeka težak period u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje ni zvanično ni nezvanično nismo dobili, ali na osnovu ocjena naših ruskih prijatelja čini se da ćemo morati da budemo vrlo pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavila“, rekao je Vučić.

Dogovoreno da se Srbija sa Rusijom konsultuje gotovo na dnevnom nivou, ističući da je jedno jasno: „Ako bi bilo kada i na bilo kom mjestu trebalo da dođe do rješenja za bilo koje rješenje je potrebna saglasnost Rusije.

Kad je riječ o kosovskom pitanju, Lavrov je rekao da Rusija polazi od toga da EU koja ima mandat posrednika ne smije da se izoluje od svojih obaveza i mora da ih ispunjava pošteno i bori se za realizaciju već postignutih rješenja, prije svega o ZSO, koji jej saborian od albanske strane.

„Ruski stav po kosovskom pitanju se ne mijenja. Podržićemo bilo koje rješenje koje bude postignuto na osnovu rezolucije 1244. Podsećam da je baš na insistiranje Rusije u toj rezoluciji potvren teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Lavrov i dodao da svako rješenje mora da dobije odobrenje SB, te da ne smiju biti nametani vještački rokovi.
Na pitanje da bi, ukoliko Srbija potpiše neki sporazum koji bi podrazumijevao priznanje Kosova u zamjenu za članstvo u EU i neki finansijski aranžaman, Lavrov je odgovorio da je to pitanje za srpski narod.

„Stav predsjednika Vučića znamo i više puta smo čuli a sastoji se u tome da se u pregovorima o kosovskom pitanju Beograd rukovoditi isključivo interesima srpskog naroda“, rekao je Lavrov.

 

Izvor.(SPUTNIK)

 

 

Ostavite komentar: