Vučić: Ko ubija djecu mora odgovarati

Onaj ko ubije djecu mora da odgovara, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred Posebnim odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

On je istakao da Hrvatskoj očigledno nisu bitna srpska djeca koja su ubijena.

“To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje se nije moglo održati pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresovani za decu jer su to srpska djeca, pa njihovo ubistvo za njih nije šteta i razumljivo je da se za taj zločin mora suditi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su deca – deca, bez obzira na nacionalnost”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, kada neko ubije djecu za to mora i da odgovara.

“Kada neko ubije decu, tražimo da neto odgovara. Međutim, to je valjda ta demokratska demokracija, pravo i pravda”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih oficira optuženih da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca.

Uz poziv za suđenje koje je zakazano za 14. oktobar, sud je Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave poručilo je danas da Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici.

“U skladu s odredbama Evropske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima te člankom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. septembra 1997. godine, Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici”, saopšteno je iz Ministarstva, prenijeli su hrvatski mediji.

Optužnica protiv hrvatskih oficira podignuta je poslije višegodišnjeg pretkrivičnog postupka i istrage koja je trajala oko godinu dana tokom kojih su prikupljeni mnogobrojni dokazi.

U istrazi je korištena dokumentacija i informacije koje je Tužilaštvo za ratne zločine pribavilo od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, materijalni dokazi MUP-a Republike Srpske, zapisnici o uviđaju, fotodokumentacija, iskazi svjedoka, medicinska i vještačenja vojne struke.

 

 

Ostavite komentar: