Vučić jasno poručio: Naš cilj je Evropska unija, ali Kina je važan partner

Mi smo se odlučili – naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu njemačkom dnevniku “Handelsblatu” i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tijesnih odnosa sa Pekingom ili EU Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU

“Nas povezuje istorija, zajednička kultura, članice EU su bez premca već sada naši najvažniji partneri“, objasnio je i dodao da je trgovinska razmjena Njemačke i Kine 3.000 puta veća nego Srbije i Kine, a, primjetio je, i pored toga se poslovi Srbije sa Kinom prikazuju kao problem.

Na konstataciju da njemačka kancelarka Angela Merkel nije čestitala stotu godišnjicu KP Kine, a da je on to učinio, odgovorio je da Srbija nije Njemačka, već mala zemlja. Na dodatno insistiranje šta će uraditi Srbija ako mora da bira između EU i Kine podvukao je da se Srbija već odlučila, da joj je bio i ostao cilj članstvo u EU.

“Naši najveći investitori su iz EU. Na EU otpada 67 odsto naše trgovine. Plus 17 odsto sa zemljama regiona koje se sve nalaze na putu ka EU. Bez EU ne možemo preživjeti“, dodao je on.

“Ali možemo li mnogo toga dobrog sprovesti sa Kinom – naravno. I to činimo, kao i Njemačka“, istakao je Vučić, a na primjedbu da novinara o kritika na kvalitetu projekata Puta svile, prije svega zbog kineskih radnika, odgovorio da je kvalitet puteva ili mostova, koju Srbija gradi sa Kinom, odličan.

“Dajemo posao onima koji nam podnesu najbolju ponudi. Zbog toga kažem Evropljanima koji kritikuju kineske projekte u našoj zemlji – ponudite nam projekat za jedan evro više i dobićete ga“, naglasio je on.

S tim u vezi je ukazao da Srbija sa 600 miliona evra pomoći EU gradi željezničku prugu ka Sjevernoj Makedoniji, navodeći da je ponuda bila bolja od kineske.

“Često se govori o pruzi prema Budimpešti sa 180 kilometara kroz terotoriju Srbije koju finansira Kina. Ali pruga koja se gradi uz pomoć EU od Beograda do sjevernomakedonske granice je duplo duža i niko ne govori o tome. Sve je suviše politički“, konstatovao je on.

Upitan da li pozdravlja planove EU i SAD o alternativnoj inicijativi Putu svile, Vučić je rekao da podržava sve što donosi prednosti našem regionu.

“Kinezi žele da prošire svuda svoje prisustvo, ali mnogi procesi na zapadu, iskreno rečeno, su efikasniji i bez problema. Moramo još mnogo da učimo od zapada, ali pristižemo“, kazao je Vučić.

On je ukazao da je Kina važan partner Srbij i dodao da kada je počela konsolidacija državnih finansija 2014. naša država dobila dobre uslove od Kine za razvojne projekte.

Ostavite komentar: