Vučić iskreno: Odluka o kovid-pasošima samo za vakcine odobrene u EU bila bi skandalozna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da bi odluka EU da kovid pasoši važe samo za vakcine odobrene u EU bila vrlo loša, skandalozna i suprotna evropskim vrijednostima, te poručio da će se vakcinisati kineskom.

“Ja ću da se vakcinišem kineskom vakcinom, posebno sad kad sa čuo da takva mogućnost postoji. Neću da uzimam posebne testove i neću da idem preko veze u Brisel. Znači, nema ništa od dijaloga sa Prištinom… Mene su samo ubrzali da primim kinesku, baš ću da tempiram da je primim dan poslije kada budu donosili tu odluku”, rekao je Vučić komentarišući mogućnost da EU uvede kovid pasoš koji bi važio samo za vakcinisane onim koje su odobrene u ovom bloku.

Vučić kaže da bi, pošto zemlje zapadnog Balkana nisu dobile nijednu vakcinu iz EU, takva odluka značila da niko iz regiona ne bi imao pravo da putuje.

“A, da se neko odrekne putovanja 1,3 milijarde turista iz Kine i Rusa, Turske, Brazila i Latinske Almerike, Emirata, Bahreina, Saudijske Arabije, koji troše ogroman novac. Hvala im, Srbija će biti bogatija”, rekao je Vučić srpskim novinarima tokom posjete Bahreinu. On je dodao da je gotovo uvjeren da, zbog toga, niko u Evorpi ne misli da takvu odluku donosi.

“Ali, ako je donesu, reći ćemo – hvala, razumjeli smo šta mislite o našoj zemlji i regionu. Naša zeljma će brzinom munje da ide naprijed”, istakao je Vučić. On je naveo da, ipak, ne vjeruje da EU može da donese takvu odluku, jer bi to bilo nerazumno, te zapitao – kako će bez tog pasoša da prime mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se vakcinisao kineskom vakcinom.

Vučić je dodao da smatra da njega lično, niti Srbiju u EU niko neće kažnjavati zbog ovog slobodnog mišenja, jer je EU skup zemalja koje baštine demokratiju i slobodno mišenje. Vučić je podsjetio da je EU pričala nekada o slobodi tržišta, slobodi kretanja, a sada ga ograničavaju, ali još nešto gore je da žele da nekako napakoste onima koji su se vakcinisali bez njihove dozvole.

“Ne mogu da kažu da je kineska vakcina lošija ni od jedne koje su do sada odobrene u EU, jer sve studije to pokazuju”, istakao je on. Vučić navodi da ljudi u Srbiji koji su primili kinesku i neku drugu vakcinu ne treba da brinu jer će ta zemlja za 90 minuta da oformi laboratoriju i da izda testove da mogu da idu gdje god hoće u Evropi.

Navodeći da će tada Srbija da bude najotvorenija zemlja u Evropi, Vučić je rekao da će pozvati 1,3 milijarde kineskih turista, koji inače posjećuju Evropu, da dođu u Srbiju, kao i 140 miliona Rusa, zatim i cijelu Latinsku Ameriku, gotovo cijelu Afriku i Zaliv (arapske zemlje), pa Tursku, koji se vakcinišu kineskom vakcinom.

“Sve njih nećete da primate? Srbija hoće. Dobrodošli svi u Srbiju!”, poručio je Vučić.

Prijedlog za uvođenje takozvanih “kovid-pasoša” za slobodno kretanje unutar EU, koji će biti predložen 17. marta, važiće samo za vakcinisanje cjepivima koje je odobrila Evropska agencija za lijekove /EMA/.

Ostavite komentar: