Vučić i Hoti dogovorili nastavak dijaloga

Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbjednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dvije strane i EU u pronalaženju rešenja.

U saopštenju se takođe najavljuje da će pregovori početi 12. jula najprije video konferencijom dvije strane, a zatim će 16. jula biti održan prvi sastanak, odnosno dijalog, u Briselu.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsjednika Francuske i njemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

U saopštenju se navodi da su na video samitu učestvovali predsjednk Srbije Aleksandar Vučić, premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozep Barel i specijalni izaslanik EU za dijalog, kao i regionalna pitanja na zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

Prenosi se da su se Vučić i Hoti dogovorili da nastave dijalog, koji je prekinut od novembra 2018..

Taj dijalog, kako se ističe u saopštenju, biće i dalje podržan od strane EU sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, konačni i obavezujući sporazum.

Vučić i Hoti su dogovorili, stoji u saopštenju, da prodube napore u brojnim poljima u okviru Berlinskog procesa, kao važnu mjeru uspostavljaja povjerenja.

Učesnici video samita razgovarali su i o daljim koracima u od EU podržanog dijaloga Beograda i Prištine.

U saopštenju se najavljuje da će pregovori početi 12. jula najprije video konferencijom dvije strane, a zatim 16. jula prvim sastankom u Briselu, prenose Nezavisne novine.

Domaćin tih sastanaka biće šef evropske diplomatije Borel i izaslanik Lajčak.

Makron i Merkel ohrabuju Vučića i Hotija da narednih mjeseci postignu suštinski napredak u pregovorima.

 

 

 

Ostavite komentar: