Vučić: EU da saopšti da li će biti dijaloga ili da idemo na izbore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je bitno da medjunarodna zajednica i Evropa saopšte, da li će uskoro biti ukinute kosovske takse na robu iz Srbije, odnosno da li će biti nastavljen dijalog, kako bi znao da li da se organizuju vanredni izbori ili ne.

“Ako nema dijaloga, nema smetnji da idemo na izbore. Zato je bitno da znamo žele li oni razgovore… Mislim da je važno da vodimo računa o državnim interesima. I zato hoćemo odgovor od Evropljana i Prištine. Ako neće da bude ukidanja taksi, onda da pružimo šansu i Haradinajevoj ideji da me skinu sa vlasti. A to se radi na izborima”, rekao je Vučić.

On je dodao da je spreman da sasluša sve tvrdnje o tome da birački spisak ne valja i da se sve eventualne nepravilnosti isprave.

“Neka promijene slobodno… Ali to su prazne priče. Valjda je bolje da ne govorim kakvo je stvarno stanje u javnom mnjenju. Plašim se da bi se neki razočarali”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na Evropsku uniju da još snažnije utiče na Prištinu da ukine takse za uvoz srpske robe i da bude jasnija i odredjenija u njihovim zahtjevima prema albanskoj strani.

Vučić je na konferenciji za novinare zamolio Prištinu da ukine takse i dodao da smatra da je važno nastaviti razgovore sa Prištinom.

“Molim ih da ti njihovi zahtjevi prema albanskoj strani budu jasniji i odredjeniji, ne zato što bih se tome radovao, već zato što nam je strašno važno da nastavimo da razgovaramo zbog Srba na Kosovu i Metohiji i nas”, rekao je Vučić.

On je kazao da je čuo iz Prištine da je osnovni cilj taksi naneti Srbiji ekonomsku i političku štetu.

“Ja ne mislim da je ozbiljan pristup nekih ljudi koji smatraju da su neki državnici, a da im se politika svodi da nekome nanesu štetu”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da nije na srbiji da “pokazuje mišiće, već razum” i da traži razgovore, jer kako je dodao “moli albansku stranu da ukine takse jer bez tih rešenja imaćemo političke i ekonomske probleme”.

“Što se nas tiče, mi smo veoma spremni uvijek da razgovaramo, da vidimo i dokle se stiglo sa Zajednicom srpskih opština i kakve to ideje imaju o konačnom rješenju. Vidim da je to da Srbija prizna nezavidsnost Kosova, a šta ima Srbija i Srbi od toga imaju, još nisam dobio nijedan odgovor iz Prištine”, kazao je Vučić.

Dodao je da je pitanje koliko dugo će ekonomski rast biti održiv bez stabilnosti i stvarnih dugoročnih rešenja.

“Jasno je da ne žele nikakve dogovore ako ne ukinu takse i da ne žele da prave kompromise i da je njihova politika politika ucene”, rekao je Vučić.

On je negirao izjavu predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da mora da prizna nezavisnost Kosova.

“Ja to nisam čuo od Putina, ali možda je Veselji došao do toga. Meni je Putin sve supotno od toga rekao”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije danas se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na poseti Srbiji i potpisanim sporazumima.

“Izražavam zaahvalnost Putinu na posjeti Srbiji, posvećenom vremenu i poštovanju koje je pokazao našoj zemlji, kao i na konkretnim sporazumima koje smo potpisali”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u predsjedništvu.

 

Izvor:(BETA)

 

Ostavite komentar: