Vučević razgovarao sa Guenovom: SAD da utiču na Prištinu

30.06.2023. | 17:11

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević zamolio je danas glavnog zamjenika pomoćnika američkog sekretara odbrane Tresu Guenov da SAD iskoristi svoj uticaj na privremene institucije u Prištini, koje svojom opasnom politikom nasilja poništavaju sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga, kako bi se spriječila dalja eksalacija sukoba.

Vučević je naglasio da Srbija cijeni podršku SAD procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je srpska strana otvorena za nastavak dijaloga jer nastoji da mirnim sredstvima obezbijedi normalan život srpske zajednice na području Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kada je riječ o bezbjednosti Srba na Kosovu i Metohiji, Vučević je istakao da Srbija jedino Kfor vidi kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, te dodao da je bezbjednost pripadnika Kfora neupitna i predstavlja prioritet za Srbiju.

On je istakao da je za Srbiju značajno što su SAD prepoznale Srbiju kao značajnog partnera u osiguranju stabilnosti i bezbjednosti u regionu Balkana, naglasivši da je Srbija čvrsto opredijeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Guenova je izrazila očekivanje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.