“Volkswagen” pravi fabriku u Srbiji

Njemački automobilski gigant “Volkswagen” odlučio je da novu fabriku gradi u našoj zemlji, saznaju “Novosti”.

Najveći proizvođač vozila na svijetu odlučio se za Srbiju u konkurenciji Bugarske, Rumunije, Turske i Sjeverne Makedonije. Iako su kao favoriti za dobijanje ove investicije dugo bili Bugari, volfsburška kompanija je izabrala našu državu. Prema saznanjima našeg lista, prvi četvorotočkaši iz srpskog “Volkswagena” trebalo bi da izađu već 2023. godine.

Nije bila tajna da su Nijemci planirali da u ovom dijelu Evrope otvore novi pogon. To su više puta i javno govorili, ali dilema je bila u kojoj zemlji. Rumunija i Bugarska su članice Evropske unije, pa se očekivalo da će se oni najprije dokopati nove investicije. Iza njih prema šansama je bila Turska, koja je sa 80 miliona stanovnika veliko tržište. Ipak, performanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljski odnosi našeg državnog rukovodstva sa kolegama iz Njemačke, pretegnuli su jezičak na vagi u našu korist.

Naš izvor nije želio da precizira lokaciju buduće fabrike, ali je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti promijenila “krvnu sliku” srpske ekonomije.

Kako “Novosti” saznaju, nova “Volkswagenova” fabrika trebalo bi da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i ona bi našem izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra. U Srbiji bi trebalo da se proizvodi pet modela iz “Volkswagenove”, “Škodine” i “Seatove” game, odnosno marki vozila koje su sastavni dio njemačke firme.

Prema nekim ranijim najavama iz “Volkswagena”, ali i iz Bugarske, koja se nadala ovom poslu, investicija je vrijedna oko 1,4 milijarde evra. Planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera. Ono što je, takođe, veoma bitan faktor za izgradnju ove fabrike jeste i činjenica da Srbija raspolaže sa 10 odsto svjetskih zaliha litijuma, od kojeg se prave baterije za elektroautomobile. Iako, će prema saznanjima “Novosti“, nova fabrika proizvoditi klasične automobile, sigurno je da će biti organizovana produkcija elektrovozila.

I to nije sve. Dok se čeka da čelnici “Volkswagena” i zvanično potvrde dolazak u Srbiju, postoji veliko interesovanje drugih investitora iz Kine i drugih zemalja Azije da otvore proizvodne pogone auto-industrije u našoj državi. Pogotovo one vezane za elektroautomobile.

Ukoliko se ostvare ovi ambiciozni planovi njemačkih investitora i srpskih vlasti, naš izvoz bi mogao da poraste za petinu. Paralelno sa izgradnjom fabrike, dodatno bi se ohrabrile svjetske fabrike koje proizvode auto-dijelove da više ulažu i budu nadomak nove “Volkswagenove” fabrike.

“GOLF” JE ETALON

Vozila sa oznakom “Volkswagen” u našoj državi su odavno jedna od ubjedljivo najpopularnijih. Volfsburški bestseler “golf” dugo godina je kod nas reper za kvalitetno vozilo. Ponekad čak i statusni simbol. Imati najnoviji “golf” primjer je uspjeha. Posljednjih godina velike Jugoslavije, najuspješniji ljudi su kao primjer uspjeha kupovali “golf” iz Fabrike automobila Sarajevo (TAS).

 

Ostavite komentar: