Vladika Teodosije: SPC će učiniti sve da se sačuva srpska baština na KiM

Episkop raško prizrenski Teodosije izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva učiniti sve što je u njenoj moći da sa vlastima Srbije i međunarodnim predstavnicima pomogne da se sačuva srpska baština i da Srbi sa kosovskim Albancima žive u miru, poštujući jedni druge.

„Ali, u slučaju negiranja našeg identiteta, prava i sloboda uvijek ćemo biti tu da podignemo smireno, ali i odlučno, naš glas i borimo se za očuvanje naših svetinja i opstanak vjernog naroda na ovom prostoru“, rekao je episkop Teodosije u intervjuu za Jedinstvo.

Kako je dodao, svetinje su održale Srbe ne samo na Kosovu i Metohiji, nego svuda gdje žive, i zato uz riječi ‘Ne damo svetinje’ brane sve svoje i ne posežu za onim što pripada drugima.

Na pitanje o napadima na bratiju manastira Visoki Dečani i srpsku duhovnu baštinu na Kosovu i Metohiji, on je rekao da to „nažalost, nije ništa novo“.

„Već 22 godine naša Crkva hrabro odolijeva svim tim napadima, klevetama ali i otvorenim izlivima mržnje. Mi se trudimo da na to ne uzvratimo istom mjerom, već trpljenjem i pouzdanjem u Boga, da će ‘oni koji ne znaju šta rade’ shvatiti da time najviše sebi prave štete“, rekao je Teodosije.

Dodao je da su svetinje duhovni svjetionici ne samo za srpski narod, već i za sve koji žive na tom prostoru.

„Daj Bože da naše komšije Albanci to jednom shvate i razumiju“, rekao je episkop Teodosije.

 

 

Ostavite komentar: