Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio: Ne prodajte dedovinu na Kosmetu

Ne može se prodati ono što je naslijeđeno i zato kao i uvek poručujem da otrpimo malo, izjavio je danas vladika raško-prizrenski Teodosije u Osojanu gdje je povodom godišnjice najvećeg i najuspiješnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine održan drugi po redu “Đedov sabor”.
Vladika Teodosije je kazao da se može reći da je Osojane primjer održivog i uspešnog opstanka, ne samo za Osojane već i za cIJelo Kosovo i Metohiju, prenIo je RTS.

Sabor je posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću koji je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i u prvim danima bio sa povratnicima, da ih ohrabri i podrži

. Teodosije je naveo da Srbi žive zahvaljujući zavetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom.

“Sveti Sava, sveti knez Lazar, a rekao bih u novije vreme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavjet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovde u svojoj dedovini, očevini”, poručio je on.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 djece svih uzrasta.

Sabor je otvoren sinoć književnim časom, a danas je služena sveta arhijerejska liturgija i molitva stradalim Srbima od 1999. godine do danas.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su KUD “Kopaonik” i narodni gluslari izvodenjem pjesama na stihove mitropolita Amfilohija.

Ostavite komentar: