Vladika Kirilo: Crkva ne može biti izvor zaraze, narod od nje može dobiti samo blagoslov

Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo rekao je da Crkva stalno poziva narod na poštovanje zdravstvenih mjera i poručio da narod Crne Gore od Crkve može dobiti samo blagoslov i duševno i tjelesno zdravlje i da ona ne može da bude izvor zaraze ili bolesti.

Vladika Kirilo večaras je saslušan u Centru bezbjednosti Podgorica povodom liturgije koju je služio na Mitrovdan, u nedjelju, 8. novembra, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Po završetku saslušanja, on je za Radio Svetigoru izjavio da ga poslije privođenja mitropolita Amfilohija, jednog od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore, ne čudi ovo njegovo privođenje, iako se lično osjeća povrijeđenim, jer nije bio u Crnoj Gori godinu dana pa je očekivao da će biti sa radošću primljen.

“Mi ćemo i dalje sa svojim narodom da podnosimo i bolest i tugu, i radost i gonjenja, i sve što treba. Očekujemo da će i Crna Gora konačno poći putem demokratije, gdje će se poštovati prava svih građana Crne Gore, njihovo zdravlje i duševno i tjelesno, gdje neće biti podjela po nacionalnim, vjerskim i partijskim osobenostima ljudi, kako se to uočava posebno u nekoliko poslednjih godina u Crnoj Gori”, naveo je vladika Kirilo.

Prema njegovim riječima, iz nekih centara akcenat se stavlja na partijskom pripadništvu ljudi i time se vrši podjela u narodu.

“Nadam se da će nova Vlada, nova vlast koja je izabrana većinskom voljom naroda, raditi pametno, mudro, sa Božijim blagoslovom. I neka nam država takva i bude, sa Božijim blagoslovom”, istakao je vladika Kirilo.

Vladika Kirilo je rekao da su u Јužnoj Americi od početka pandemije sveštena lica tretirana kao i medicinsko osoblje, sa slobodnim pristupom oboljelima i drugim vjernicima, radi obavljanja njihovih vjerskih potreba.

“Imali smo slobodno kretanja, slobodan pristup, mogli smo da posjećujemo bolesnike ili bilo koga od vjernika”, rekao je vladika Kirilo i dodao da i kada su bogosluženja vršena sa ograničenim brojem ljudi, niko nikada nije došao da provjerava ili procesuira sveštenike.

Božo Milonjić, advokat vladike Kirila, rekao da je da će tužilaštvo uz pomoć policije nastaviti da ispituje ovaj slučaj i da ih interesuje ko je organizovao liturgiju u nedjelju.

“Mi smo za sad završili. Vladika je dao izjavu u svojstvu građanina. Šta će dalje biti, vidjećemo. Sve zavisi od postupanja policije i tužioca”, dodao je Milonjić.

Tokom saslušanja ispred Centra bezbjednosti okupili su se vjernici u znak podrške episkopu Kirilu, ali i protesta zbog nastavka progona arhijereja i sveštenika.

Istim povodom u nedjelju je u podgoričkom Centru bezbjednosti po nalogu tužioca saslušavan i otac Dalibor Milaković.

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici na praznik Svetog Dimitrija Solunskog služena je Sveta zaupokojena arhijerejska liturgija sa sedmodnevnim pomenom blaženoupokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Ostavite komentar: