Vlada Venecuele odbacila zahtjeve iz Evrope za nove izbore

26.01.2019. | 21:21

Vlada Venecuele odbacila je danas zahtjeve evropskih zemalja da ubrzo raspiše nove predsjedničke izbore.

Lider vladajuće partije u toj zemlji, Diosdado Kabeljo, rekao je danas da bi lideri kao što je španski premijer Pedro Sančes trebalo da dvaput razmisle prije nego što Venecueli drže predavanja o demokratiji, prenosi AP.

“Ko je njega (Sančesa) izabrao?”, upitao je Kabeljo.

Sančes je postao premijer kao rezultat parlamentarnog dogovora postignutog iza zatvorenih vrata kada je njegov prethodnik podnio ostavku zbog optužbi za korupciju, napominje američka agencija.

“Niko ne može da dođe i da nam naređuje”, rekao je Kabeljo večeras u obraćanju pristalicama u crvenim košuljama u državi Kohedes, prenose Nezavisne novine.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je danas da će priznati opozicionog lidera Huana Guaida za lidera Venecuele ako vlada ne raspiše nove izbore u narednim danima.

Ranije danas, Francuska, Njemačka, Britanija i Španija postavile su vladi predsjednika Nikolasa Madura osmodnevni rok za raspisivanje izbora, a u suprotnom će, kako su saopštile, priznat Guaida za prelaznog predsjednika te zemlje.