Vlada britanske premijerke Tereze Mej dobila poverenje u parlamentu.

16.01.2019. | 20:58

Za poverenje britanskoj Vladi glasalo je 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv, javila je agencija Rojters.

Mejova je juče doživjela težak poraz u parlamentu, pošto su poslanici ubjedljivo odbacili sporazum o Bregzitu koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom.

Odmah pošto je taj sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o poverenju vladi, rekavši da je vreme da parlament donese sud o “jasnoj nesposobnosti vlade”.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je u parlamentu, nakon što su poslanici izglasali povjerenje njenoj vladi, da je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se sa njom sastanu već ove večeri kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kad je riječ o Bregzitu.

“Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da obezbjedi podršku Donjeg doma”, rekla je Mejova u parlamentu, prenosi Rojters.

U tom cilju, dodala je, predložila je niz sastanaka između visokih parlamentaraca i predstavnika vlade u narednim danima.

“I željela bih da pozovem lidere parlamentarnih stranaka da se sa mnom pojedinačno sastanu, počev od večeras”, rekla je premijerka.

Prethodno je vlada Tereze Mej dobila povjerenje u parlamentu, pošto je za njenu vladu glasalo 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Ovakav ishod glasanja znači da će ona sada nastaviti s razgovorima s poslanicima svih partija u pokušaju da se postigne konsenzus o tome kako postupiti kad je reč o izlasku Velike Britanije iz EU, nakon što je parlament juče odbacio sporazum koji je ona predložila u vezi s Bregzitom, pojašnjava britanska agencija.

S obzirom na to da se bliži 29. mart, datum određen za konačno istupanje Britanije iz EU, ta zemlja se nalazi u svojoj najdubljoj političkoj krizi u poslednjih pola veka pitajući se kako, pa čak i da li da izađe iz bloka kojem se pridružila 1973. godine,prenosi B92.