Visokoobrazovane prostitutke: Sve više žena s diplomom prodaje tijelo

15.12.2020. | 14:14

U Srbiji sve više obrazovanih žena prodaje tijelo radi dodatne zarade i većina njih se bavi takozvanom agencijskom prostitucijom.

“Djevojke se oglašavaju preko interneta, a svoje usluge pružaju po stanovima, i to najčešće onim koji su poznati kao ‘stan na dan’, ali i po hotelima i motelima. Nije rijetkost da više njih, zbog isplativosti, iznajmljuje jednu nekretninu, uglavnom u centru grada ili luksuznim naseljima na Novom Beogradu”, objašnjava za Kurir Dijana Mišković, službenica Odjeljenja za javni red i mir u beogradskoj policiji.

Ona kaže da su oglasi prostitutki specifični, jer ih prate fotografije obnaženog tijela, ali bez lica.

“Uz sliku objavljuju i kratak opis fizičkih karakteristika i usluga koje nude, kao i kontakt telefon. Nijeretko su oglasi na engleskom, jer su klijenti i stranci, a imali smo i slučajeve stranih državljanki koje su radile u Srbiji.”

Kako kaže, ovaj novi vid prostitucije gotovo da je potisnuo uličnu.

“Zakon razliku u prostituciji ne vidi, ali u zavisnosti od toga gdje se ona dešava, ko su korisnici i kolike su cijene, u izvjesnom smislu je možemo klasifikovati na uličnu, agencijsku i elitnu. Na ulici su djevojke koje biraju prometna mjesta, na kojima prolaznicima nude usluge ili zaustavljaju automobile. To su uglavnom osobe iz disfunkcionalnih porodica i socijalno ranjivih grupa. Dešavalo se da ih zatičemo u poodmakloj trudnoći, a neke su i zavisnice od narkotika. Često nemaju dokumenta, niti prijavljeno boravište, a neke su i izvršioci drugih krivičnih dela i prekršaja”. objašnjava ona.

“Ipak, ovakvih primjera je sve manje, jer su osobe koje se odaju prostituciji preselile u stanove. U ovakvoj vrsti prostitucije ima i visokoobrazovanih djevojaka koje smatraju da je to lak i brz način da zarade.”

Miškovićeva kaže da je javnosti ipak najzanimljivija “elitna prostitucija”. Preko preporuke.

“Ona se odvija u zatvorenim krugovima, oglasa nema, sve ide preko preporuke. Kada osobe koje se odaju prostituciji zateknemo na djelu, u početku negiraju, međutim, vrlo su svesne čime se bave. Inače, tokom privođenja djevojke uglavnom štite makroe iz različitih pobuda.”

Organizovana prostitucija funkcioniše po principu firme.

“Tu su djevojke koje rade, sekretarice, vozači, obezbjeđenje i na čelu ’firme’ je makro. Osobe koje su se nekada i same odavale prostituciji sada zatičemo na mjestu sekretarica. Retko se dešava da one zauvek napuste posao.”

Oznake: Makroi, Prostitucija