Virus korona proglašen globalnom pandemijom

11.03.2020. | 18:26

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila globalnu pandemiju virusa korona.

“Svjetska zdravstvena organizacija je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je Tedros Adhanon Gebrejesus, šef SZO na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterisati kao pandemija. Pandemija nije riječ koju koristimo olako ili nemarno. Riječ je to koja, ako je pogrešno upotrijebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvatanje mišljenja da je borba gotova što vodi nepotrebnoj patnji i smrti”, rekao je Adhanom.

Dodao je kako se hiljade ljudi bore za svoje živote u bolnicama širom svijeta te kako će broj zaraženih kao i mrtvih u danima i sedmicama pred nama biti još veći.

“U zadnje dvije semdice broj zaraženih van Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4291 osoba je izgubila život”, rekao je.

Dosadašnje pandemije

Proglašavanje pandemije ukazuje na to da se virus više ne nalazi samo u određenim regijama ili zemljama i da bi bilo dobro da zemlje preusmjere fokus s mjera osiguranja, poput pretjerano restriktivnih karantina, na liječenje pacijenata s virusom korna.

Dosadašnje pandemije: H1N1 (2009.), HIV (1981.), španska gripa (1918.), boginje (1870.) i kuga (1347.).

 

Izvor:(Nezavisne novine)