VIDEO – Vučić u parlamentu: Pitanje je trenutka kad će Albanci da napadnu Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da “zamrznut konflikt” između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rješenje, jer ga, kako je rekao, Albanci neće.

“Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci da napadnu Srbiju. Sledeće pitanje je kako ćemo da izdržimo napad Albanaca ako do njega dođe”, rekao je Vučić na vanrednoj sjednici Narodne skupštine Srbije, na kojoj je podnio izvještaj o Kosovu i Metohiji..

Prema njegovim riječima, za rješavanje pitanja Kosovo postoje dva scenarija, prvi je očuvanje statusa “KVO” i “zamrznuti konflikt” za koji je rekao da je nemoguće da se održi, a drugi je onaj za koji se i on lično zalaže – normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

“Nama zamrznut konflikt ne znači ništa. Ne možemo da gledamo samo kakav će biti naš plan, već i kakav je plan Albanaca, Amerikanaca, Nemača, kakav je plan svih drugih. Mi nismo svi drugi, mi ne možemo da govorimo u njihovo ime», ukazao je Vučić.

On je rekao da se normalizacija može desiti samo u dva slučaja, jedan kako je doživljava svijet, međunarodna zajednica i Albanci – postizanje sporazuma u kojem je Kosovo nezavisna država, u kojima bi Srbima dali nekakva prava ili po modelu dvije Njemačke, što Albanci, ni Amerikanci neće, već traže da Beograd prizna nezavisnost, što mi nećemo.

“Druga mogućnost, koju smo ispustili, je ona o kojoj sam govorio i zbog koje sam napadan i o kojoj su i prije mene govorili, u desetostruko povoljnijoj situaciji su nudili neku vrstu razgraničenja da spasemo zdravo tkivo na KiM, da sačuvamo narod od progona, da možemo da živimo mirno u budućnosti”, rekao je Vučić.

Kazao je da je na to dožveo najžešću hajku, ne samo od dijela međunarodne zajednice, koja je naučena da Srbi ne mogu ništa da dobiju, već i od dijela lažnih rodoljuba u Srbiji koji su im sve predali na tacni, dali i odluku Međunarodnog suda pravde, koji su rekli “da je to malo”.

“Ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo. Ta ideja je u ovom trenutku potpuno propala, vidim da su u svijetu zgroženi idejom da Srbi dobiju bilo šta. U svemu tome im je pomagao i dio srpskih političara, lažno se zalažući za srpske interese”, rekao je Vučić.

Moj odgovor na to je da, uprkos svemu što su nam ostavili, đubre na đubrištu i duboku jamu iz koje ne možemo da se iskopamo – nije baš da Srbija nema ništa na KiM.

“Zato sam prokazan u djelu međuanrodne zapadne javnosti, zato su me napali njihovi agenti na različite načine u svim regionalnim zemljama i ovdje”, rekao je Vučić.

Vrijeme je da biramo između slatkih laži i gorke istine

Vučić je rekao da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: „U šta vjerujemo, u laži ili u istinu — jer bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gdje su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti.“

„Bez toga nećemo znati gdje je Kosovo, gdje je Metohija, ko njima upravlja, gdje smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsjednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali, da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

„Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom“, rekao je Vučić, prenio je Tanjug.

On je istakao da je vrijeme da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke istine i rekao da je njegov posao kao predsjednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila.

Za 30 godina prepolovljen broj Srba na KiM

Vučić je upozorio na katastrofalne razmjere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.

Te godine imamo 27 odsto Srba, već 1971. – 21 odsto, 1981. godine 15 odsto, a 1991. samo 11 odsto, što znači da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.

Kolike su razmjere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske djece u školama: tako je 1961. srpske djece bilo oko 100.000, 1999. – 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske djece u školama.

Vučić je iznio podatke o poražavajućim demografskim kretanjima.

Danas na Zapadnom Balkanu živi 7,46 miliona Srba, a oko četiri miliona i 70.000 Albanaca, naveo je Vučić dodajući da je u Srbiji negativan prirodni priraštaj, a da Albanci imaju pozitivan. Ukoliko se nešto ne promijeni, prema procjeni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca. Prema procjenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona. Godine 2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan priraštaj žene u Srbiji treba da rađaju 3,2 djece, inače ćemo imat malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.

U Skupštini Srbije je danas oko 16 sati počela posebna sjednica na čijem dnevnom redu je izvještaj o Kosovu i Metohiji, koji poslanicima predstavlja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Poslanici dijela opozicije okupljene oko SzS, koji bojkotuju rad Parlamenta, nisu prisutni u sali.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

U izvještaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na KiM, prenio je Tanjug.

„Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predato radi i nastaviće da radi i ubuduće“, piše u izvještaju koji je Parlamentu proslijedila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

 

Izvor:(SPUTNIK) 

Ostavite komentar: