VIDEO – Vučić: Suočeni smo sa ofanzivnim djelovanjem obavještajnih službi

Suočeni smo sa ofanzivnim djelovanjima obavještajnih službi, kaže predsjednik Srbije nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Sjednica savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas u 18 sati.

Vučić je sjednicu zakazao povodom moguće obavještajne afere, čiji su akteri ruski obavještajac i navodno jedan srpski bezbednjak, a nakon sjednice Savjeta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsjednika, istražuju srpske bezbjednosne službe.

“Rade sa dva cilja. Jedno je prikupljanje obavještajnih podataka da bi uticali na promjenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili djelovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mjere naše kontraobaveštajne zaštite ojačali posljednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mjere zaštite od obavještajnih djelovanja”rekao je predsjednik Vučić.

“Da običnom naordu u dvije riječi kažem- značajan broj zemalja iz regiona, ali i velike sile, nekada legalnim, a nekada nelegalnim putem, želi da dođe do saznanjia o Vojsci Srbije, o našoj opremi, ali i do različitih drugih podataka”, kaže predsjednik..

“Mi smo naše mjere kontraobaveštajne službe jačali”, dodaje.

Naše obavještajne službe su došle do saznanja da će se u Zemunu negdje oko 18.00 časova, potpukovnik srpske vojske Z.K. sastati sa potpukovnikom ruske federacije Kleban, ali objavljeni snimak nije napšravila naša služba.

Sjednici u zgradi predsjedništva Srbije prisustvovali su ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba, premijerka Srbije Ana Brnabić i mnogi drugi.

Među prvima su u zgradu Predsjedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Zatim je došao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nešto prije 18 sati na Andrićev vijenac stigla je i predsjednica vlade Ana Brnabić.

Obavještajna afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obavještajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbjednosno-informativna agencija.

 

Izvor.(B92)

 Ostavite komentar: