VIDEO – Vučić: Priština čeka povoljan trenutak za napad na sjever Kosmeta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da su prištinske vlasti optužbama na račun Milana Radoičića željele da oslabe srpsku odbranu sjevera Kosova.

Izlazak Srba iz kosovskih institucija bio bi krajnja mjera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za cio svijet, istakao je Vučić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da što vrijeme više odmiče, odnosi sa Prištinom su sve lošiji.

Toliko je teška situacija, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, da tu više nema teških pitanja, rekao je predsjednik.

“Posljednjih nekoliko dana i sve ono što se dešavalo u Prištini, Tirani ali i svuda u svijetu pa čak i ovdje u Beogradu jasno govori koliko sam bio u pravu kada sam govorio da je svjetlosnim godinama daleko dogovor između Beograda i Prištine”, kaže Vučić.

Vučić navodi da to nije našom krivicom i ističe da nije formirana Zajednica srpskih opština, da je Priština je uvela anticivilizacijske takse, što im je nacionalno pitanje – samo kako bi oštetili Srbe.

“Juče smo mogli da čujemo su svi albanski lideri protiv ideje razgraničenja”, naveo je Vučić.

Hašim Tači je rekao da je podjela Kosova moguća samo “preko njega mrtvog”.

“Oni time hoće da kažu ono što smo mi znali, da je politika zapadnih sila, njihova politika – da samo cjelovito Kosovo može da bude nezavisno Kosovo i juče smo dobili potvrdu i od Tačija za to – nevjerovatno je bilo samo poređati te izjave. Iste izjave Haradinaja, Tačija i mnogih iz Beograda koji su čak glumili patriote, te protiv podjele – a u stvari sve vrijeme su podržavali cjelovitost nezavisnog Kosova”, istakao je Vučić.

Sa druge strane, Vučić ukazuje na još jedan detalj koji ukazuje na širu akciju protiv Srbije i podsjeća da je Tači juče rekao da je protjerao Milana Radoičića, funkcionera Srpske liste, sa Kosova. Kaže da je zadovoljan što Srbija nije nasjela na provokacije.

Priština želi da oslabi srpsku odbranu sjevera Kosova

Predsjednik Vučić ističe da nema crvene Interpolove poternice za Milanom Radoičićem.

“Oni tragaju za njim i dalje nismo dobili ništa od njih što bi ukazalo na koji način je to učestvovao jer nemoguće da je on ubio, čovjek je bio 500 kilometara daleko od lica mjesta”, rekao je Vučić.

“Jedan od čelnih ljudi jedne zapadne obaveštajen službe mi je prije tri dana saopštio u razgovoru – oni su pametni, pokušali su da kreiraju slučaj, iskoristili su vaše političke protivnike u Srbiji, iskoristili su kompletnu agenturnu mrežu, zato ste imali sve one od Rade Trajković pa nadalje i sa punom sigurnošću govorili kako je Radoičić ubica – otvoreno su lagali”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić kaže da je Tači je u svom obraćanju sa Haradinajem iz Tirane želio da kaže – mi smo ga protjerali iako neki drugi nisu htjeli da ga protjeraju, aludirajući na to da je Haradinaj imao razgovore sa Radoičićem.

“Oni su željeli da ga protjeraju, da bi oslabili srpsku odbranu sjevera Kosova i znali su da je Radoičić jedan od ključnih lica – željeli su da ga protjeraju sa sjevera KiM i da čekaju trenutak, povoljan za napad na Srbe na sjever Kosova”, istakao je Vučić.

“To je način djelovanja protiv Srba od Kosovske bitke pa i prije svi koji su željeli da vladaju Srbima znali su kako ih treba podijeliti uzeti ih pod svoje skute, pod skute određenih vlasti – i okrenuti ih jedne protiv drugih”, kaže predsjednik.

Ponosam sam na Srbe na KiM

Kako ističe, suština je u tome “nađite Srbe da se tuku protiv Srba”. Vučić ističe da je ponosan na Srbe na KiM.

Ponovio je da je zamolio Srbe da ne idu u kosovsku vojsku, jer je to albanska vojska, čiji je cilj proteriovanje Srba sa njihovih ognjišta.

“Haradinaj je rekao da ih je 40 na spisku, rekao sam da to nije istina, pokaži nam tih 40 Srba, znamo gdje su pritiskali, znamo gdje su potkupljivali”, rekao je Vučić.

Za ministra ne mogu da postave nikoga sem muža ili ženu, njih petoro, od onog “Jedan od pet miliona”, kaže Vučić.

“Na tim protestima u Mitorvici je učestvovalo više od 30, devet u Gračanici i uzeli su jednog od tih devet iz Gračanice”, kaže predsjednik.

“Imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo”

Vučić smatra da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija bio krajnja mjera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina kriva za cio svijet.

“Mi svoju poziciju u svijetu držimo dobro, ako izađemo iz svih institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselske sporazume”, rekao je Vučić.

Kako kaže, u tom slučaju bilo bi jasno da sve što se radilo decenijama na uspostavljanju mira ne postoji i da je otvoreno “bojno polje”.

Vučić smatra da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku, da bi se vidjelo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mjere.

Ponavlja da je cilj da se sačuva mir i stabilnost i dodaje da ima mnogo velikih junaka i u Srbiji, “poput Đilasa i Jeremića” i dodaje da on nema pravo da se “pravi lud” jer će njega da okrivljuju za sukobe.

“Zamislite Jeremić je prenio da su mu u SAD rekli da je za njih Kosovo nezavisna država. Dobro jutro, Kolumbo. Kosovo je postalo nezavisno u vrijeme kada je on bio ministar, kada je postavio pitanje Međuanrodnom sudu pravde. Sve vrijeme im je odgovaralo da se prave ludi na to, a sada mene hoće da okrivljuju za sukove”, rekao je Vučić.

“Nemamo dovoljno djece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo natjerani, imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo”, ističe Vučić.

Vučić je rekao da je bio iznenađen inicijativom i apsolutnim jedinstvom Srba sa juga i sjevera KiM, ali je onima koji smatraju da je trebalo da Srbi još odavno izađu iz institucija poručio da se “nagledao junaka i patriota koji kukaju kada stigne oko 300 koverata sa pozivom za vojne obveznike koji nisu odslužili vojni rok”.

Prema njegovim riječima, plava koverta znači da ćeš ići deset dana da sklopiš i rasklopiš pušku.

“E, kada na 300 adresa, u stvari stigne na 600, ali 300 odbije i od 300 dođe 220, onda kukaju 15 dana, a ne daj bože da izbije nekakav rat ili bilo šta drugo, onda bi plakali danonoćno”, rekao je Vučić.

Govoreći o štetama zbog uvedenih taksi, Vučić kaže da takse koje je uvela Priština nanose štetu ekonomiji, jer su gubici 40 do 45 miliona evra, i to će se odraziti na rast za 0,3 do 0,4 odsto. Međutim, on ističe da mu je važnije od toga naš narod na KiM.

Na pitanje da li ističe vrijeme za dogovor, Vučić jer rekao da on neće potpisati nezavisnost Kosova i ponovio da je potrebno da se ukinu takse da bi se nastavio dijalog.

“Ne znam šta znači da vrijeme ističe, slušao sam da imamo rok, nema nikakvih rokova, ali što vrijeme odmiče, naši odnosi su sve lošiji i to predstavlja sve veći problem”, rekao je predsjednik.

Vučić je rekao da ne misli da Priština ima bezrezervnu podršku Njemačke, ali da vjeruje da imaju podršku.

 

Ostavite komentar: