VIDEO – Vučić poslije razgovora sa patrijarhom Irinejom: Nadam se da niko nema ideju da zauzima Ostrog

Patrijarh Irinej se nada da će razum pobijediti i da neće doći do oduzimanja svetinja SPC u Crnoj Gori. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ključno jedinstvo Srba, gdje god da žive.

Na pitanje šta će učiniti država i Crkva ako vlasti u Podgorici krenu u oduzimanje svetinja, Vučić je odgovorio da se nada da će crnogorske vlasti razmisliti, jer vide reakciju naroda.

„Narod je spreman da brani svoje istorijske svetinje i vjerujem da do toga neće doći. Ako dođe, ne znam kakve će sve rđave posljedice biti. Molim se Bogu da će razum ipak pobijediti probleme“, dodao je on.

Predsjednik Srbije je rekao da je za nas važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija.

„Uvjeren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima Manastir Ostrog“, izjavio je Vučić i poručio da je ključno jedinstvo Srba, gdje god da žive.

„Nadam se da to nije ničija ideja“, istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi izlaz iz krize u Crnoj Gori pošto je očigledno da su obje strane odlučne da istraju.

Vučić je naglasio da su ograničene stvari koje Srbija može da uradi povodom toga i da treba djelovati prije svega riječima, znanjem, pravničkom i drugom strukom.

Predsjednik je rekao da treba da ukažemo svima u svijetu na to o čemu se radi, Venecijanskoj komisiji, svim drugim komisijama, tijelima, forumima i organizacijama.

„Sa druge strane, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo i koje postoje, nema razlika“, poručio je Vučić.
On je kazao da nema nikakve razlike između Srbina koji živi u Beogradu, Banjaluci, Podgorici, Budvi ili nekom drugom gradu, i da svi Srbi osećaju ono što osećaju i Srbi u nekoj drugoj državi.

Kako je kazao, važno je što je ključna poruka patrijarha danas jedinstvo srpskog naroda.

Vučić je prenio da je sa patrijarhom razgovarao o neophodnosti očuvanja naših svetinja, crkava i manastira, te istakao da je patrijarh rekao da razmišlja o tome da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla i u međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama na najbolji mogući način da štiti interes SPC i srpskog naroda, i u Crnoj Gori.

„Što se države tiče, mi ćemo, u svakom slučaju, pomoći i zajednički djelovati i po savjetima njegove svetosti“, dodao je Vučić.

Spreman sam za sastanak na najvišem nivou sa Crnom Gorom

Vučić je rekao da je uvijek spreman za sastanak na državnom nivou sa predstavnicima Crne Gore i najavio skup lidera regiona u Karlovcima ili Subotici krajem januara, na kojem bi trebalo da bude i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vučić je novinarima, poslije sastanka sa patrijarhom Irinejem, na pitanje da li je vrijeme za sastanak državnog vrha dvije zemlje, odgovorio da je na to uvijek spreman.

„Mislim da postoji skup koji je zakazan u Karlovcima ili Subotici, krajem januara ili početkom februara, gdje će biti mnogi lideri iz regiona. Mislim da je moguć dolazak i predsjednika Đukanovića“, rekao je Vučić.
On je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao i u Tirani ovog mjeseca i da nema problem da razgovara, navodeći da njih dvojica neke stvari vide na nešto drugačiji način.

„Međutim, naše je da poštujemo državu Crnu Goru, da razumijemo potrebe i zahtjeve srpskog naroda. Da se ne stidimo toga što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet, nikoga nismo uvrijedili, učinili nažao. Ako u svemu lošem što se zbivalo našem narodu ima nešto dobro, to je što se pokazalo jedinstvo srpskog naroda“, zaključio je Vučić.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: