VIDEO – Vučić: Kosovski Albanci simuliraju realnost koja ne postoji

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, a kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar dio međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbjednosti.

“Neko nije potpuno iskren”, rekao je Aleksandar Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje.

“Jedino što smo čuli ovdje po tom pitanju je – ‘hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mjere'”, prenio je predsjednik Srbije.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže Vučić, izvode već mjesecima trik – Haradinaj mjerama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbjeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest mjeseci, samo što nismo…

Zašto to rade, jasno je, kaže predsjednik Srbije – ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vrijeme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

“Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma”, ističe predsjednik Srbije, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i dio međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištine, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Dodaje da je ovu sliku prenio i šefovima njemačke i ruske diplomatije – Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Federiku Mogerini, američkog senatora Rona Džonsona i ostale sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je iznio poziciju Srbije.

“Neograničena sredstva Prištine za lobiranje”

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu suočiti stavove sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo nevjerovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže predsjednik Srbije, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, “kao kusih pasa” i da jedino od njega bježe, dok sve ostale hvataju “kao lasom” po hodnicima.

“Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima”, dodao je Vučić.

Predsjednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtjevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

“Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?”, zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rješenje, “ali sam uplašen”, navodi predsjednik Srbije, da bi Prištini “još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet”.

“Ovdje ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?”, primijetio je Vučić.

Beograd nije napravio nijedan korak nazad

Vučić će učestvovati na panel diskusiji “Bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedan korak nazad”, na kojoj će, ističe, kao i uvijek do sada, “bez dlake na jeziku”, govoriti o odnosima Beograda i Prištine i razjasniti da Beograd nije napravio nijedan korak nazad.

Upitan šta će reći danas na panelu i mogu li se odnosi Beograda i Prištine okarakterisati nazivom diskusije – dva koraka naprijed, jedan korak nazad, predsjednik je rekao da bi te odnose okarakterisao obrnuto – korak naprijed, a dva nazad.

“Nisam neko ko plače, kuka i optužuje drugu stranu za sve, ali pri svemu tome nijedan od tih koraka nazad nije napravio Beograd, i Srbija. To ću, naravno, reći. Nemam dlake na jeziku, uvijek govorim istinu. Nekada sam manje, nekada više uspješan, ali uvijek govorim istinu”, istakao je Vučić u izjavi novinarima.

O protestima

Vučić se osvrnuo i na proteste u Srbiji navodeći da na mirne proteste gleda kao na mjeru demokratičnosti.

O “Ugovoru s narodom”, dokumentu opozicije, kaže da je to skup gluposti: “Pročitao sam ga. Prethodni je još imao nekog smisla, samo što su sve slagali, a ovo je besmisleno, prazna ljuštura, to su sastavili oni koji su oljačkali i razorili Srbiju”.

Rekao je da Srbija ima važnijih problema od “neozbiljnih ljudi kao kao što su – Đilas, Jeremić i Obradović”, dodajući da oni nikad neće moći da pobjede u Srbiji.

Na pitanje o procjenama da Amerikanci žele da izazovu haos u Srbiji, predsjednik navodi da ne želi da u to ulazi i da ne misli da je to naročito značajno.

“Ne bih sebi da pridajem preveliki značaj, ali, ako je volja naroda toliko jasna i tako snažna, kad imate četiri ili pet puta više glasova od drugoplasiranog, besmisleno je govoriti o bilo čemu drugom”, rekao je Vučić.

Važno je, smatra, “da mi pokažemo našu demokratičnost, poštovanje prema onima koji drugačije misle”.

Navodi da se to u Srbiji radi bolje nego u nekim drugim zemljama čija je domokratija starija.

Smatra da u Srbiji nema nikakvog haosa, da oni koji protestuju mogu to da rade kad god i gdje god hoće, a da država jedino neće dozvoliti nikakvo nasilje.

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: