VIDEO – Vučić: Kosovo će dobiti nezavisnost na cijeloj teritoriji, ali ne mojom voljom ili…

05.05.2019. | 16:34

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u razgovoru za Pink TV, da je apsolutno licemjerje to što sada oni koji su ga napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju i odbacivali taj plan sada tvrde da nisu ni znali za taj plan.

Vučić je rekao da se sada vidi sveukupno licemjerje, kada kažu da nisu ni čulu šta je sadržaj prijedloga i zapitao se što su ga onda napadali od prvog momenta.

-Pa glavu ste mi otkinuli, a niste ni čuli o čemu se radi. Pošto ne znate kako da me kritikujete, onda sada kada kažem da je propao taj prijedlog, kažete da niste ništa ni čuli o njemu. Ssto ste ga napadali i rušili sve, a niste ni htjeli da čujete – poručio je Vučić.

On je podsjetio da su svi slojevi društva bili pozvani na dijalog, da su mnogi govorili, od kojih su neki htjeli podjelu, neki zamrznuti konflikt, ali opozicija, osim što je bila protiv svega, ništa nije rekla.

-Nisu ni čuli prijedlog a razapinjali su me na krst, napadali. To je nešto što je za mene potpuno nelogično. Suština je da moramo da budemo ozbiljni i odgovorni – poručio je on. Vučić je ocijenio da su Albanci napravili nekoliko bitnih grešaka, ali da i zbog njih ne možemo reći da će narodu biti bolje.

-Ne smijemo da pravimo te greške. Nisam smio i želio na bilo koji način da okrenemo leđa Angeli Merkel i Emanuelu Makronu poslije izvanrednih susreta sa predsjednikom Kine Si Djinpingom i Rusije Vladimirom Putinom. Suvciše smo mali da možemo tako da se ponašamo. Ako ste neodgovorni kao oni da mislite da možete da se silite, to je loš potez. Moramo kao na ivici žice da vodimo računa o svojim interesima, ali isto tako da budemo racionalni i odgovorni – rekao je on.

Komentarišući izjavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, rekao je da ga je začudila odgovornost koju je pokazao tom izjavom.

Istakao je da, kao i kada su u pitanju veliki projekti i investitori, neophodno je da se uvijek ponasate na odgovoran način i razumijete šta je interes zemlje.

-To nije posao samo 10-tak ljudi, već svih u zemlji. Tu je Njemačka ispred nas, kao i mnoge protestantske zemlje centralne i sjeverne Evrope, jer kod njih nema lakih rješenja i nećete nikada uvjeriti birače u laka rješenja. Oni hoće da učestvuju u rješenjima – objasnio je on.

Vučić je rekao da danas dobro razumije da ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritiska nekih zemalja, njihovih obavještajnih službi, koje su pokrenule sve svoje agenture po raznim zemljama, kako političke, tako i medijske, da rade a priori protiv takvih rješenja.

-Uhvatili su i one koji se zalažu za nezavisnost Kosova u cjelini svoje teritorije, pa i velike patriote koji misle da je Kačanik srpsko mjesto, a svi su imali jedian jedini zadatak. Išli su ogromnom snagom da sve to sruše – naglasio je on.

-Šta je rješenje sada, osim što će Kosovo i Metohija, ne mojom voljnom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost i suverenost na cijeloj teritoriji. Pa ću da pitam mnoge stručnjake koji su protestovali ‘što ste to radili?’ Kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost? Što ste ometali mogućnsot da Srbija izvuče nešto za svoj narod?”, zapitao je Vučić.

Rekao je da to ne donosi njemu nikakvu vrstu moralnog olakšanja, i dodao da se ne osjeća dobro, jer je sav svoj politički život posvetio ozbiljnom rješavanju problema.

-Kao što smo 2014.ušli u ekonmomske reforme, i sada se niko više ne plaši za našu privredu. Ima mnogo siromašnih, ali i oni vide da sve ide na bolje. Bogataši se žale, ali oni to čine stalno. Danas smo premrežili Srbiju auotuputevima, gradimo pruze koje su bile nepostojeće. Ićićete 200 kilometara na čas do Novog Sada. Biće brže nego kolima. To je nešto što su velike promjene- rekao je predsjednik, najavivši da će ove godine uslijediti najozbiljnije povećanje plata, najprije medicinskim sestrama, kako bi se spriječio njihov odlazak u inostranstvo.

 

Izvor:(Pink TV)