VIDEO – Veliki lom u dva najjača zapadna stuba — Americi i Britaniji, a posljedice će osjetiti svi

Velika Britanija i Amerika, dva stuba na kojima počiva čitav zapadni sistem, imaju takve lomove na političkoj sceni, koji ukazuju koliko su zapravo krhke osnove tih društava.

Ovako je Branko Pavlović, politički analitičar, u emisiji „Svijet sa Sputnjikom“ odgovorio na pitanje mogu li izbori u Velikoj Britaniji 12. decembra i u Americi u novembru naredne godine promijeniti zapadnu demokratiju.

Zapadno društvo u ruševinama starog sistema

Novinar Siniša Ljepojević kaže da se i jedni i drugi izbori odvijaju u značajnom istorijskom ambijentu i zbog toga su važni i izdvajaju se od svih prethodnih.

„Zapadno društvo koje simbolizuju Velika Britanija i SAD, prolazi kroz ruševine starog sistema i zato su ti izbori važniji od drugih. Taj ambijent u kojima se izbori održavaju, karakteriše prije svega slom onog što se zvalo demokratski sistem i demokratsko društvo i u Velikoj Britaniji i u Americi“, kazao je Ljepojević.

On podsjeća da je referendum o izlasku Velike Britanije iz EU bio prije tri i po godine, kao i da proces izlaženja nije brz i lak. Izlaska iz te krize još nema.

„Sve ono što se dešavalo u britanskom parlamentu, jeste u stvari kraj britanske demokratije kakvu smo mi znali. Narod je u direktnoj demokratiji na referendumu izglasao izlazak iz EU, a onda su se predstavnici tog istog naroda izjašnjavali protiv izlaska. To je potpuni krah jednog sistema i u tom kontekstu su ovi izbori u Britaniji izuzetno važni jer će pokazati da li je britanska javnost spremna da raščisti ruševine sistema ili će biti neka apatija“, kazao je Ljepojević ocenjujući da ja britanska javnost u većini ogorčena i da je spremna na ozbiljne lomove.

Rušenje predsjednika Amerike

Njegov je stav da su izbori u ovom trenutku jedini način da Britanci pokažu nezadovoljstvo, dodajući da je slična situacija i u SAD. Ljepojević smatra da je u Americi proces rušenja ne Donalda Trampa, nego institucije predsjednika Amerike. To je prema njegovim riječima opasan proces, jer jedno društvo ne može da funkcioniše ako nema institucije koje funkcionišu i koje moraju da se uvažavaju.

Pavlović smatra da živimo u vremenu u kojem se probudila svijest ljudi da oni imaju suverenitet i da se više ne mogu držati pod kontrolom.

„Sada je sve izašlo na površinu i establišment je uzdrman kao nikada u posljednjih sto godina“, kazao je Pavlović.
Ljepojević smatra da je u istorijskom kontekstu ovih izbora vrlo važno podsjetiti da se desio sukob unutar elita.

„Uz sva uvažavanja prava običnog čovjeka i demokratskih institucija, ipak, jedno društvo može da se promjeni na osnovu energije elite. Ovdje je problem što ta elita više ne postoji kao jedinstvena, nego se posvađala. Dio smatra da ovako više ne može i priznaje da je dosadašnji sistem potrošen i da se nešto mora mijenjati, drugi dio smatra da se još može ovako, da pljačka drugih naroda može još dugo da traje i taj dio elite obično zovemo duboka država“, kazao je Ljepojević.

Pavlović ističe da je pitanje je da li će se strasti uopšte smiriti bilo ko da pobjedi, jer onaj ko izgubi, nastaviće da sprovodi agendu kao da opet građani ništa nisu rekli.

„Tu je izrazita sličnost Velike Britanije i Amerike. Rovovi su iskopani toliko duboko i toliko su zakrvljeni, da je veliko pitanje šta će biti“, kazao je Pavlović.

Zavladali pohlepa i bogatstvo

On objašnjava da je Zapad u krizi, navodeći beskrajnu količinu pohlepe i koncentracije bogatstva na račun svih, ali da je u osnovi rađanje jednog novog svijeta koji je već danas ekonomsko jednak ili jači.

„To je ostatak svijeta, to nisu više zemlje G7, to su zemlje BRIKS-a, one su nadmoćne i to su nove okolnosti“, smatra Pavlović.

Ne postoji zemlja koja neće imati posljedice od britanskih i američkih izbora, treba ih pratiti i pokušati razumjeti kuda oni idu, prije svega kada je riječ o našim evrointegracijama, smatraju sagovornici Sputnjika.

Ljepojević i Pavlović su sigurni da će Britanija, ako Džonson pobjedi, napustiti EU već prvog januara, iako je krajnji rok 31. januar. Saglasni su da će ekspresno vući poteze koji će mu pomoći da učvrsti poziciju.

 Ostavite komentar: