VIDEO – Strašno nevrijeme pogodilo Grčku, šest osoba poginulo

Izuzetno jako nevrijeme pogodilo je u srijedu uveče Kasandru, prvi “prst” na poluostrvu Halkidiki.

Jak pljusak, olujni vjetar i grmljavina koji su počeli u kasnim večernjim satima prekinuli su snabdjevanje strujom, a ubrzo zatim i vodom u regionu oko Haniotija, Kriopigija i Pefkohorija, u kojima ima puno turista iz regiona. Struje i vode nema još uvijek (pola devet ujutru po lokalnom vremenu), čak ni u hotelima.

Zbog izuzetno jakog nevremena, mnogi turisti ostali su zatečeni i bili su zarobljeni u lokalnim super marketima, prodavnicama i poslastičarnicama, zbog nestanka struje i aktivacije alarmnih sistema. Agonija tih ljudi trajala je satima, ali su na kraju pušteni napolje. Među “zatvorenim” ljudima bilo je i djece. Ulice su u Haniotiju bile prekrivene bujicama vode i blata, koje su nastale zbog izuzetno obilne kiše. Oluja je trajala oko pola sata, ali je kiša nastavila da pada i tokom noći. Zbog jakog vjetra po magistralnom putu bilo je otkinutih grana i drugih predmeta, posebno reklama i stojećih bilborda.

Nema podataka o tome kada će se situacija sa snabdjevanjem strujom i vodom normalizovati, a situaciju otežava i činjenica da je danas smjena turista, pa mnogi turisti neće uspjeti na vrijeme da napuste sobe, zbog činjenice da nisu uspjeli da se spakuju i obave pripreme za put.

Takođe, mobilni telefoni mnogih su prazni, što je još jedna otežavajuća stvar.

Mediji prenose da je u nevremenu život izgubilo čak sedmoro ljudi, ali još nema potvrde ove vijesti.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dječak iz Rumunije, muškarac i dječak iz Rusije.

Češki par je nastradao kada su jak vetar i kiša prevrnuli njihovu prikolicu. Dvoje rumunskih državljana je poginulo kada se srušio krov restorana u Nea Plaji.

Nastradala su i dvojica Rusa, muškarac i dječak kada je drvo palo nedaleko od njihovog hotela u Potidei, navele su grčke vlasti.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a novoimenovani ministar za civilnu zaštitu trebalo bi u toku dana da posjeti ovo poluostrvo.

Jak vjetar čupao je drveće, nosio krovove,prenosi SrpskaCafe.

– Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživio tako nešto – rekao je za grčku televiziju Atansios Kalcas, direktor zdrvstvenog centra Nea Mudanja gdje su smješteni mnogi povređeni.

Ovakvo nevrijeme nije uobičajeno u Grčkoj gdje su ljeta tipicno topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi ekstremno neobični za ovo doba godina.Ostavite komentar: