VIDEO – Stotine hiljada ljudi na ulicama Barselone: Sukobi demonstranata sa policijom, paralisan grad

Maskirani demonstranti sukobili su se s policijom u centru Barselone petog dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim vođama.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, prenio je Rojters.

Na hiljade njih mahalo je katalonskim zastavama i uzvikivalo „sloboda za političke zatvorenike“.

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirane su zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.

Opšti štrajk je organizovan na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristižu u Barselonu, gdje će uveče tokom masovnog protesta zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Opšti štrajk je organizovan na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristižu u Barselonu, gdje će uveče u masovnom protestu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Španske vlasti su saopštile da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica. Znatno je smanjen i broj polazaka vozova, a brojne prodavnice i fabrike su takođe zatvorene. Zatvorena je i čuvena katedrala arhitekte Antonija Gaudija Sagrada familija (Svijeta porodica), jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.

Auto-puteve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih iz drugih katalonskih gradova, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima. Zdravstveni zvaničnici su naveli da su u protestima održanim u četvrtak uveče povrijeđene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mjestima. On je dodao i da turisti bez problema i straha za bezbjednost mogu da posećuju Barselonu.

Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam odsto, što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devet katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, a od tada su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu nanijeta šteta od 1,5 miliona evra

 

Izvor:(SPUTNIK)Ostavite komentar: