VIDEO – Rekonstrukcija nesreće na odmorištu: Kamion koji je usmrtio djevojčice kraj autoputa bio ispravan, jurio 90 km/h i nije usporio

Kočnice, tempomat, svi vitalni dijelovi kamiona MAN zagrebačke firme ”Marin Promet”, koji je u petak oko 9.30 sati na odmaralištu autoputa A3 sijao smrt, bili su ispravni.

Utvrđeno je to u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja, a to se pokazalo i tokom probne vožnje. Isprobani su i tempomat i kočnice i nisu uočeni nikakvi nedostaci tokom pregleda. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u naletu na druga vozila, ali sve ostalo je na kamionu bilo ispravno, navodi Jutarnji list.

”Jutarnji” navodi da je očitanjem digitalnog tahografa ustanovljeno da je vozač Ivan F. (59) sa mjestom prebivališa u Zagrebu, porijeklom iz Tuzle, od trenutka kad je krenuo s odmarališta kod Županje, gdje je odmarao nakon što je krenuo put Zagreba iz Beograda u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometara i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka.

Upravo taj podatak ukazuje da je vozač sve vrijeme koristio tempomat jer je nemoguće da bi nogom na papučici gasa čitavim putem održavao istu brzinu, ističe ”Jutarnji list”.

– Pedesetdevetogodišnji Ivo F. policiji je u razgovoru rekao da je skrenuo da bi natočio gorivo. Umjesto da je smanjio brzinu, on je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmaralište. Prvo je udario u teratnjak zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske stanice, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje – navodi ”Jutarnji list”.

Podsjećaju i da je, prema nalogu Opštinskog državnog tužilaštva u Sisku, određeno i toksikološko vještačenje krvi izuzeto od vozača. Alkotestom je ustanovljeno da vozač nije bio pod uticajem alkohola. U petak je uhapšen, a tokom subotnjeg popodneva je odveden u pritvor.

Uz krivičnu prijavu ne za nehat, nego za namjerno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe odveden je na ispitivanje u tužilaštvo. Zaprijećena kazna za to djelo je od tri do 15 godina zatvora, prenosi SrpskaInfo.Ostavite komentar: