VIDEO – Putin uručio Vučiću Orden Aleksandra Nevskog

17.01.2019. | 17:30

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je Ordenom Aleksandra Nevskog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Palati “Srbija” u Beogradu.

“Iskreno mi je drago što odlikujem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog, koji je bio veliki ruski pokrovitelj i vojni diplomata. Tokom 300 godina istorije ove nagrade, pored Kneza Miloša i Nikole Pašića, Aleksandar Vučić danas je odlikovan ovim priznanjem”, rekao je predsednik Putin na uručenju Ordena.

Putin je, obraćajući se Vučiću, rekao da je doprinos srpskog predsjednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki.

“Cijenimo vaš principijelni stav. Sada će na počasnom spisku na kom su i drugi znameniti Srbi zasluženo biti i vaše ime”, poručio je Putin na ceremoniji.

On je podsjetio da je Aleksandar Nevski izuzetna figura u Rusiji, da se proslavio svojim ratnim podvizima, ali i da je čuvao nezavisnost Rusije.

Ovaj orden, dodao je Putin, koji postoji 300 godina, dobili i znameniti Srbi koji su se borili za nezavisnost Srbije, pomenuvši Nikolu Pašića.

“Iskreno se radujem što mogu da vam uručim Orden Aleksandra Nevskog”, istakao je Putin.

Vučić je zahvalio na Ordenu riječima da je za njega i za Srbiju ovaj orden velika čast ali i velika odgovornost.

“Moja zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka iskrena. Ova nagrada za mene ima veliki značaj”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Putin podigao Rusiju, ali i zaštitio vitalne interese srpskog naroda.

“Nećemo zaboraviti 2015, kada je Rusija stavila veto u UN na rezoluciju Velike Britanije prema kojoj je trebalo da Srbe proglase za genocidni narod. Tada nas je Putin zaštitio”, istakao je srpski predsjednik.

Vučić kaže da nikada neće govoriti kao ostali političari i dodao da ovo priznanje predstavlja veliku obavezu da radi na daljoj saradnji dve države.

“Ponosim se mojom Srbijom, koja je zaslužila ovu nagradu. Ovo priznanje znači da smo sačuvali Srbiju kao slobodnu državu. Želeo bih da izrazim i zahvalnost mojoj porodici, i nagradu posvetim mom ocu”, zaključio je Vučić.

Izvor:(RTS)