VIDEO – Pogled iz Brisela na Putinovu posjetu Srbiji

18.01.2019. | 15:53

Posjeta predsjednika Rusije Srbiji nije bila glavna tema u institucijama Evropske unije, ali se o njoj govorilo u medijima i u privatnim razgovorima, javlja dopisnik RTS-a.

Briselski portal Euroactiv, koji prati dešavanja u EU i zemljama kandidatima, prenosi zaključak AFP-a da je Vladimiru Putinu u Srbiji priređen doček kao da je rok zvijezda.

Uz napomenu da je EU glavni ekonomsko-trgovinski partner Srbije (sa oko 70 odsto od ukupno svih donacija), a da Rusija, kako navode, nije ni u prvih deset – ovakav tretman ruskog predsjednika Euroaktiv objašnjava emotivnim razlozima, koji su posebno izraženi u posljednjih desetak godina zbog ruske podrške Srbiji oko Kosova.

Neki drugi komentatori u Briselu navode da Rusija pokušava da pokaže da i dalje ima uticaj na Balkanu, odnosno da preko Srbije Putin pokušava da učvrsti stav onih zemalja koje nisu na putu ka NATO, da pri tom stavu ostanu – uprkos činjenici da je većina zemalja regiona dio ili na putu da postane dio alijanse.

S druge strane, u institucijama EU kažu da ne komentarišu posjete drugih šefova država.

Poručuju da je Srbija sama odredila evropske integracije kao svoj strateški prioritet i da se očekuje da se ponaša u skladu sa tim, kako bi taj cilj mogao da bude ostvaren.

Dopisnik RTS-a iz Brisela ističe da nisu svi u institucijama EU, pa ni u zemljama članicama, podjednako osjetljivi na bliske odnose Srbije sa Rusijom.

Neke zemlje u istočnoj Evropi, baltičke zemlje, ali i pojedine u zapadnoj Evropi osetljivije su nego neke druge.

Oni koji su kritičniji smatraju da je jedna stvar ne uvoditi sankcije Rusiji jer to nije u vašem interesu, ali da odnos koji je pokazan tokom posjete ruskog predsjednika “nije primjeren za zemlju kandidata”.

U evropskim krugovima ističu da su evropske integracije nešto što bi trebalo da bude izbor same Srbije, u kom pravcu želi da ide i kakvo društvo želi da gradi – a da nije riječ o takmičenju između Brisela i Moskve za naklonost građana Srbije

 

Izvor:(RTS)