VIDEO – Kosmonauti sletjeli na zemlju nakon sedam mjeseci putovanja svemirom

U Kazahstanu se prizemljio svemirski brod “Sojuz MS-11” sa posadom koju su činili Rus Oleg Kononenko, Kanađanin Dejvis Sen Žak i Amerikanka En Maklejn.

Nakon slijetanja, spasioci su otvorili poklopac letjelice i jednog po jednog člana posade izvukli. Oni su nakratko sjedeli na stolicama kako bi se navikli na Zemljinu gravitaciju, a zatim su odnijeti u sanitetski šator, kako bi skinuli skafandere.

Kako je saopšteno, članovi posade će kasnije biti prevezeni helikopterom u Karagandu, odakle će Kononenko avionom podmoskovskog Centra za pripremu kosmonauta biti prevezen na aerodrom Čkalovski, a Sen Žak i Maklejnova avionom NASA u američki grad Hjuston, kako bi se podvrgli rehabilitaciji poslije leta.

Kako je saopštila NASA, prilikom vraćanja posade na Zemlju pogonskim sistemom “Sojuza MS-11” desila se vanredna situacija. Naime, otkazao je glavni kolektor pogonskog sistema svemirskog broda. Međutim, to nije uticalo na prizemljivanje iz orbite, prenosi RTRS.

Kononenko, Sen Žak i Maklejnova proveli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici sedam mjeseci.Tokom leta na stanici koristili su bespilotnu letjelicu “Kru dragon”, teretne svemirske letjelice “Progres MS-11”, Signus i “Dragon”, a pet puta su izlazili u otvoreni svemir. Sa Međunarodne svemirske stanice pomoću manipulatora lansirani su mali sateliti, a pomoću pogonskih sistema teretnih svemirskih letjelica “Progres” povećana je visina orbite stanice.

Trenutno se na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalaze Rus Aleksej Ovčin i Amerikanci Nik Hejg i Kristina Kuk.

 Ostavite komentar: