VIDEO – Dvije nuklearne sile na rubu rata: Pakistan srušio dva indijska aviona

Pakistan je danas potvrdio da je izveo vazdušne udare na dio Kašmira koji je pod kontrolom Indije i oborio dva indijska borbena aviona F-16.

Indijska agencija ANI prenijela je da se pilot katapultirao i otvorio padobran. Za sada nema podataka o njegovom stanju ili lokaciji na kojoj se nalazi.

Iz Islamabada je potvrđeno i da je zarobljen jedan indijski pilot.

– Pakistanske vazdušne snage izvele su napade preko Linije kontrole iz vazdušnog prostora Pakistana – saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Pakistana.

Vojska je saopštila da su prije toga najmanje tri pakistanska aviona ušla u indijski vazdušni prostor i izvela napad gađajući civile te da su dva aviona oborena, prenosi Avaz.ba.

U međuvremenu, Indija je zatvorila najmanje četiri aerodroma u sjevernom dijelu zemlje, rekao je danas vladin zvaničnik Rojtersu, nakon što su pakistanski borbeni avioni prešli spornu granicu i ušli u indijski dio Kašmira.

Eskalacija tenzija uslijedila je dan nakon vazdušnih udara Indije na kamp militanata unutar Pakistana.

Riječ je o odgovoru Pakistana na napad indijskog ratnog vazduhoplovstva u utorak kad su, kako tvrdi Nju Delhi, napadnute tačke na kojima su se nalazile baze za obuku terorista. “Jaish-e-Mohammed” (JeM) je organizacija koja se smatra odgovornom za napad na indijsku vojsku na području Kašmira 14. februara, kad su ubijena 44 vojnika.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, “dragulj u kruni”, vodile dva rata.

Veći dio Kašmira je ostao pod kontrolom Indije iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. Iako je nakon napada u utorak djelovalo da će se situacija smiriti, očito je da je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske.

Sada je situacija izuzetno opasna jer su javnosti na obje strane izuzetno mobilizirane i senzibilizirane pa nije isključeno da dođe do eskalacije sukoba. Jedan od mogućih razloga pakistanske odluke na napad je i jasna podrška koju je dobio iz Pekinga.

Pakistan je zatvorio pet aerodroma, uključujući glavni u Islamabadu, za sve domaće i međunarodne letove. Istovremeno je objavljeno da su u Indiji suspendirani letovi u Kašmir i Džamu.

Vazdušni prostor na sjeveru Indije privremeno je zatvoren iz sigurnosnih razloga, a mnogi civilni letovi su otkazani.

Ostavite komentar: