VIDEO – Drift u Zagrebu krenuo po zlu: BMW-om pokosio publiku

21.01.2019. | 20:46

ZAGREB – “Royal Performance Motorsport” organizovao je u nedjelju susret ljubitelja automobila na zagrebačkoj Radničkoj cesti.

Parking je pretvoren u stazu za driftanje, a jedan mladić nije dobro uradio svoj posao i završio je među gledaocima, pokosivši dva muškarca i ženu.

“Taj dečko uopće nije trebao driftati. Svoj BMW izložio je među ostalima u hali i krenuo van. Bez dopuštenja je izašao na stazu i na kraju udario tri gledaoca”, rekao je za “24sata.hr” Tomislav Starešina, jedan od voditelja “Royal Performance Motorsporta”, autokluba u nastajanju.

Istakao je da su svi koji su se javili za drift morali potpisati izjavu o preuzimanju odgovornosti. Mladić koji je vozio BMW to nije učinio i bez dozvole je izašao na stazu.

“Precijenio se i izletio s poligona”, kazao je Starešina.

Prema snimku jednog od svjedoka, ljudi u publici nisu uspjeli da pobjegnu automobilu koji je jurio na njih. Prvo je udario u gume koje su bile postavljene uz stazu, nakon čega je pokosio dva muškarca i ženu.

Tim medicinara je odmah pružio pomoć gledaocima i niko od povrijeđenih nije životno ugrožen. Muškarci imaju bolove u leđima i vratu, a djevojka je povrijedila nogu.

Automobil koji ih je udario više nije u voznom stanju. Kako se ne bi zapalio nakon udarca u beton, zasuli su ga prahom iz vatrogasnog aparata, a kasnije su ga premjestili.

“Vozač je priznao da je pogriješio i zasad je postupio ispravno. Ipak, on se više neće moći pojavljivati na ovakvim okupljanjima kao učesnik nego isključivo kao posjetilac”, rekli su organizatori.

Ovo je drugo okupljanje ljubitelja automobila u Zagrebu. Propisi za vozače su izuzetno strogi, upravo zbog sigurnosti. Ipak, nije bilo zaštitne ograde između staze i publike, što se prema riječima saobraćajnih stručnjaka može smatrati propustom, prenose Nezavisne novine.