VIDEO – Dodik: NATO agresija dugo pripremana

Zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svetla, tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe, počelo je centralno obilježavanje 20. godišnjice od početka bombardovanja u Nišu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da je NATO bombardovanje Srbije stravičan zločin koji je uslijedio samo nekoliko godina nakon bombardovanja Republike Srpske. Nije im bilo dovoljno, kaže Dodik, da svojom arogancijom spriječe dostavljanje kiseonika za 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci, nego su morali i da u Srbiji ubiju još 78 djece. Oba zločinačka napada, kažu, su bila takva da su srpski narod stvrstali na stranu lošeg.

– Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana, a po posljedicama po zdravlje stanovnika Srbije vidimo da ona i danas traje – rekao je Dodik.

On je naglasio da su oni koji su do dolaska predsjednika Vučića na vlast NATO agresiju nazivali kampanjom i danas među nama.

– Samo su mi od onih koji su izdali naređenje i komandovali operacijama, mrži oni koji su tu agresiju opravdavali – istakao je Dodik.

– Ta šteta je ogromna, ta šteta je civilizicijska, a oni nisu smatrali da terba da se izvine. Njihovi vojnici, generali, nisu oni koji su procesuirani za zločine, već je to opet ostavljeno za nas – istakao je Dodik.

Petrijarh srpski Irinej rekao je na večerašnjoj akademiji u Nišu da su zvuci sirena koje smo čuli prije 20 godina koji su upozoravali na ubitačno oruđe, još prisutni kod naših ljudi – u njihovim sjećanjima i snovima.

– Ti dani su najtragičniji u bliskoj istoriji za koje bi mi željeli da se nikada nisu desili, ne samo našem narodu, već nikome na svijetu. To su zvuci pakla i mržnje koji dolaze iz dubine čovjekove duše. Odakle ta mržnja da se uništi ono najvrednije pod suncem, a to je ljudsko biće ni krivo ni dužno – rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da tih 78 dana, da su bili slučajno radosni, bili bi predugi, a kamoli, kako je rekao, 78 dana konstantnog bombardovanja.

Ističe da je još tragičnije to što su u bombardovanju učestvovali “naši bivši saveznici i prijatelji, koji su svoje savezništvo pretvorili u neprijateljstvo prema našem narodu”.

– Sa ovoga svetog mjesta mogu samo reći da će im samo Bog suditi i da ih prepustimo pravdi i istini, a nama ostaje da prigrlimo svoju otadžbinu sa mnogo dobra u njoj. Da se zbližimo jer je naša snaga u jedinstvu – rekao je patrijarh.

Državna ceremonija obilježavanja 20. godišnjice od početka bombardovanja održava se u Nišu. Danu sjećanja prisustvuje državni vrh sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić na čelu.

Akademiji prisustvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao i delegacija Vlade Srpske.

Patrijarh Irinej će večeras služiti moleban u centru Niša. Kod Spomenika žrtvama NATO agresije položeni su vijenci i održano opelo.

U Beogradu su položeni venci na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Napadi su trajali bez prekida 78 dana, tokom kojih su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Prema procjenama različitih izvora, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Odluka o početku napada na SR Јugoslaviju donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a bombardovanje je okončano 78 dana kasnije usvajanjem Rezolucije 12-44.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: