VIDEO – Dačić: Zvanična ponuda Beograda Prištini je razgraničenje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je prijedlog Beograda u pregovorima sa Prištinom – razgraničenje. Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis, dodao je Dačić.

Ivica Dačić je na pitanje novinara da li je zvanična pozicija Beograda za rješavanje kosovskog pitanja – da se razgovara o razgraničenju, rekao: “Da na takav način riješimo naš problem, to je naša zvanična ponuda”, rekao je Dačić.

Istakao je i da eventualna linija razgraničenja još nije napisana, niti utvrđena.

Dačić je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način da se dođe do kompromisa, ali da se ta ideja nije razradila u dijalogu.

“Kad je on počeo da priča o tome, o razgraničenju, da uopšte želimo tako nešto, svi su skočili i napali ga. Do sada su postojale samo dvije opcije: ili je Kosovo pokrajina, ili je nezavisno, ni o čemu drugom se nije govorilo”, rekao je Dačić.

Upitan šta znači razgraničenje koje je predlagao Vučić, Dačić je rekao da je to bila samo ideja koja treba da dođe na dnevni red i da se materijalizuje.

“Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis”, dodao je Dačić.

Upitan gdje bi bilo to mjesto, on je rekao – “gdje se dogovorimo, gdje je prihvaljivo i za jednu i za drugu stranu”.

Dačić je na predstavljanju novoosnovanog Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka rekao da Srbija ulaže izuzetne napore da dijalogom dođe do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, a da Priština nastavlja da ugrožava sve do sada postignuto.

Dačić je rekao da bi trajno rješenje tog pitanja bilo u interesu Beograda i Prištine, srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regionu.

“Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju dogovorenog iz Briselskog sporazuma. Međutim, Priština nastavlja da ugrožava sve što je uz pomoć EU i drugih međunarodnih činilaca postignuto na planu dijaloga i ekonomskog povezivanja”, ukazao je Dačić.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: