VIDEO – Da li će slučaj “Žuta kuća” konačno dobiti epilog?

Da li će slučaj trgovine organima zarobljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosmetu konačno biti proceusiran? Novosnovani Međunarodni sud za ratne zločine /terorističke/ OVK-a u Hagu, navodno se bavi upravo ovim zločinom.

Međutim, UMNIK-ov izvještaj koji je nedavno procurio u medije, pokazuje da je međunarodna zajednica i ranije znala i imala detaljne informacije i svjedoke, ali da nije ništa preduzela.

Osam zaštićenih svjedoka u izvještaju Emona Smita, šefa UMNIK-a za istrage, do detalja su ispričali i opisali, najmanje tri ture prevoženja Srba u Albaniju, dali koordinate masovnih grobnica i identifikovali objekat poznat kao Žuta kuća, pa čak i detalje kako su tijela posipali praškom kaporit da ne smrde tokom transporta, te su Smita i njegov tim dovodili do lokacija gdje su postojali nekadašnji logori.

– Oni su morali da sijeku drva. U tom logoru se nalazilo oko 10 baraka. Zarobljenicima su data albanska imena. Takođe, naveo je da je logor postao neka vrsta pripremne “vazdušne banje” za one Srbe koji su izabrani da budu “organ-donori” – navedeno je u Izvještaju.

Јedan svjedok navodi da mu je u dva navrata bilo potrebno sat i po vremena da zatrpa ostatke u masovne grobnice, dok druga tri, zadužena za transport, kažu kako ih je iznenadila naredba da zarobljenike ne smiju da tuku, posebno u području abdomena. Većinom su to bili muškarci civili između 25 i 50 godina. Јednom su vidjeli jednu Srpkinju, te prostitutke iz drugih zemalja. Albanac sa KiM, koji je takođe bio zarobljen, otkrio je lokaciju zatvora opremljenog medicinskom klinikom u području zvanom Burel.

– Taj zatvor je korišćen kao komanda OVK i indikativno je da je bliski saradnik Hašima Tačija, ljekar Šaip Muja, imao “kancelariju” na toj lokaciji. Prema njegovim riječima, u vrijeme kada su Srbima nasilno odstranjivani unutrašnji organi, na ovom području, boravio je i australijski hirurg Kreg Јurišević koji se borio na strani OVK i hvalio kako je ranjenim Srbima prekraćivao muke metkom – navodi se.

Izvještaj nije opovrgnut od strane UMNIKA, što znači da je tačan, kaže predsjednik Odbora za KiM, Milovan Drecun, a to znači da su imali dokaze, ali da je sve zataškano.

– Šta je urađen od kada se saznalo da postoje svjedoci koji tako uvjerljivo svjedoče? Prošlo je 20 godina od toga i sad treba da se pozabavimo. Karla del Ponte kaže kako nisu našli tijela, a ovo pokazuje da nije postojala volja – kaže Drecun.

U izveštaju se nalazi i izjava šefa forenzičara UNMIK-a Hoze Pabla Baraibara, prema kojoj postoji više svjedoka da su otmičari u bliskim vezama sa terorističkom OVK držali između 50 i 300 ljudi na lokacijama u blizini Tropoja i Kukeša. Sud za zločine terorističke OVK do sada je uputio poziv sedamdesetorici pripadnika te organizacije. Spekuliše se da se Sud bavi zločinima u Žutoj kući, ali to nije zvanično potvrđeno.

– Snaga ovog izvještaja je u svjedocima. Pitanje je da li je tužilaštvo krenulo tim putem i da li su su uspostvili kontakt sa njima. Oni govore veoma uvjerljivo, opsiju detalje i daju imena – ko je bio zadužen, ljekare… To bi trebalo iskoristiti. Ne vidimo da ima otkopavanja u Albanija, a bez tijela to će teško biti dokazati – kaže Drecun.

Najčešće ime koje svjedoci spominju kao glavnog za trgovinu organima je Daut, brat Ramuša Haradinaja, dok su organi žrtava kako stoji u izvještaju, završili u Turskoj.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: