Venecuela u mraku – Ljekari očajnički pokušavaju da spasu bebe

Venecuela je već dva dana u mraku. Toliko traje nestanak struje u toj zemlji zbog kojeg vlada potpuna blokada i još gore stanje nego inače.

Još uvijek aktuelni predsjednik Nikolas Maduro zatvorio je škole i dao radnicima slobodan dan nakon što se nestanak struje produžo i na drugi dan, javlja “The Guardian”.

U petak ujutro, više od 19 sati nakon što je struja nestala širom gotovo cijele zemlje, venecuelska potpredsjednica Delsi Rodriges najavila je da će škole ostati zatvorene i da bi radnici i u javnom i u privatnom sektoru trebalo da ostanu kod kuće.

– Ne mogu ni zamisliti što prolaze bebe na intenzivnim odjelima i kako provode noć, barem one koji su spojene na respiratore. Prva stvar koju sam pomislila jutros kad sam se probudila bila je – koliko je ljudi noćas umrlo? A sve zbog gluposti ove uzurpirajuće vlade. Zemlja je jednostavno stala – rekla je Eunis Lample, pedijatar iz Karakasa.

Ulice glavnog grada Karakasa bile su tihe, no raste strah od ljudskih žrtava jer se radi o nestanku struje kakav se ne pamti.

Tviterom se proširio snimak lekara koji pokušavaju održati bebu na životu. Ručno joj održavaju disanje.

U jednom porodilištu novinar AP vidio je majku koja plače dok gleda kako medicinske sestre uz svjetlost svijeća pokušavaju da očitaju vitalne znake prerano rođenih beba nakon što su svi generatori zakazali.

I Maduro i Gvaido pozivaju ljude da izađu na ulice

Zbog prekida snabdijevanja električnom energijom u gotovo cijeloj zemlji, dvojica suparničkih čelnika Venecuele Nikolas Maduro i Huan Gvaido pozvali su svoje pristalice da u subotu izađu na ulice, uzajamno se optužujući za stanje u zemlji izazvano nestašicom struje.

Ionako krhka venecuelanska ekonomija teško je pogođena, paralisani su aerodromi, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice su zatvorene, a ulice puste.

Huan Gvaido

Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podići novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i snabdijevanje vodom u zgradama.
Prema lokalnim novinama, pogođene su 22 od 23 države te zemlje, kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su u Venecueli. I premda su vrlo česte na zapadu zemlje, u Karakasu su rijetke. Snabdijevanje električnom energijom delimično je uspostavljeno u petak popodne u nekim četvrtima Karakasa, a nakon toga je ponovno prekinuto.

– Pozivam cijeli venecuelski narod da se masovno okupi na ulicama i suprotstavi uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio našu zemlju u mrak – napisao je na Tviteru lider opozicije Gvaido.

S druge strane, i Nikolas Maduro pozvao je svoje pristalie na protest protiv “imperijalizma”. Vlada, koja je nedjeljama pod pritiskom, za prekid snabdijevanja električnom energijom okrivljuje “imperijalistički rat strujom”.

Ministar odbrane Vladimir Padrino u izjavi za državnu televiziju za ovu je nestašicu okrivio “agresiju” Sjedinjenih Država i najavio razmještanje vojske, ne navodeći više pojedinosti.

Maduro za sve optužuje Vašington. “Rat strujom objavio je i vodi protiv našega naroda američki imperijalizam, koji će biti poražen”, napisao je na Tviteru.

Venecuelska vlada najavila je u petak da će UN dostaviti dokaze o odgovornosti SAD za nestašicu električne energije. Te će informacije biti predane visokom komesaru UN za ljudska prava koje se očekuje u Karakasu, saopštio je ministar saobraćaja Horge Rodriges.

– Za nekoliko dana u Venecuelu dolazi delegacija kancelarije za ljudska prava UN i mi ćemo mu predati dokaze o američkoj umiješanosti – rekao je on.

Što je uzrok nestanka struje?

Visoki komesarijat UN za ljudska prava najavilo je u petak da će poslati peteročlanu delegaciju u Venecuelu kako bi se sastala sa “žrtvama kršenja ljudskih prava”.

Ministar saobraćaja tvrdi da je prekid snabdijevanja električnom energijom izazvan “kibernetičkim napadom na automatizovani sistem kontrole” hidroelektrane Guri, najveće u zemlji i jedne od najvećih u Latinskoj Americi, koja strujom snabdijeva 80 odsto zemlje.

Premda tačan uzrok prekida snabdijevanja električnom energijom još nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok venecuelska kompanija “Corpoelec” tvrdi da je prekid snabdijevanja uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: