Vedrana Rudan o incidentu u Borovom selu: Ništa nije slučajno

Hrvatska književnica Vedrana Rudan ocijenila je u tekstu na svom blogu da u Hrvatskoj u vrijeme kada se zemlja suočava sa teškom situacijom u vezi sa virusom korona, udarne vijesti ne bi trebalo da budu one koje se odnose na incidente kao što je bio događaj u Borovom selu, gdje je grupa navijača uzvikivala „Ubij Srbina“.

Ona smatra da se jučerašnji incident nije desio slučajno.

Ističe da se u Hrvatskoj ništa ne odvija spontano, a da će momci koji „nemaju kune u džepu za pivo i sendvič urlati štagod naručiocima padne na pamet“.

Konstatuje i da nećemo saznati ko su naručioci.

„Grupa divljaka je u Borovom selu u pratnji policije urlala: Ubij, ubij Srbina. Navodno navijači. Narušavali su javni red i mir. Normalnima je jasno da je to bilo kazneno djelo javnog podsticanja na nasilje i mržnju. Za takvo nedjelo predviđena je kazna do tri godine zatvora, za organizatore do pet“, piše Vedrana Rudan.
Pitajući se šta bi ovdje i danas u Hrvatskoj zaista trebalo da bude prelomna vijest, ona ukazuje na to da dnevno od virusa korona umre „pun autobus ljudi, onaj veći“.

„Kad neko umre od korone, njegovi najbliži uglavnom nisu vakcinisani i moraju ostati u karantinu. Pogreb smiju organizovati tek nakon nekoliko dana. Mrtvaci se gomilaju. Bolnice nemaju dovoljno frižidera, pa uskaču groblja koja takođe nemaju dovoljno frižidera, pa uskaču… Gdje se smrzavaju naši pokojnici? U mesarama? Velikim trgovačkim centrima? Zatvorenim hotelima? Možda sam perverzna, ali baš ne bih željela ležati mrtva, žuta i kruta između dva goveđa buta“, piše ona, prenosi Tanjug.

Ona je u tekstu nabrojala nekoliko afera koje su uznemirile hrvatsku javnost, te istakla da ljudi umiru od gladi, da im je dosta i korone i karantina, da nema kulture ni hemoterapije, nema posla, nema nade, ali da „ima samo kriminalaca na vlasti koji međusobno dijele plijen, a sve ga je manje“.

„Ipak, dok god u Hrvatskoj bude nešto što se može ukrasti, vodiće se krvave bitke između razbojnika koji nikad nisu i nikad neće odgovarati nizašta. Zašto i bi? Hrvati su vo koji jedva čeka da ga tresne malj da najzad izdahne pa odahne“.
Na kraju teksta vraća se na incident u Borovom selu i pita se ko bi ubio Srbina „kad bi zaista trebalo danas u Hrvatskoj krenuti u lov na Srbina“.

„Hrvatska odavno nije zemlja lovaca. Hrvatska je zemlja mrtvaca“, zaključuje Vedrana.

Ostavite komentar: