Večeras sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji biće održana danas u Njujorku, objavljeno je na sajtu UN.

Kako je navedeno u programu rada Savjeta bezbjednosti UN za današnji dan, sjednica na kojoj će se raspravljati o novom tromjesečnom izvještaju o radu Unmika zakazana je za 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Do posljednjeg momenta bilo je neizvjesno da li će sjednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska, protivile da se redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sjednice.

Velika Britanija tražila je da se pitanje Kosova zauvijek skine sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti, dok Amerikanci smatraju da sjednice treba da se održavaju dva puta godišnje.

Rusija je predložila da se sjednice održavaju na četiri mjeseca.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ranije za RTS da je normalna reakcija da sjednice bude, ali da je Srbija spremna da, iako nije dio tih konsultacija, pregovara o tome koliko će se puta godišnje raspravljati o Kosovu.

“To ne zavisi od Srbije, već od vremena u kojem generalni sekretar podnosi izvještaj, pošto je na tri mjeseca, stoji da treba da ih razmatra Savjet bezbjednosti. Za nas je najvažnije da se ova tema zadrži na agendi Savjeta bezbjednosti. Da li će biti na tri, četiri ili šest mjeseci, o tome smo spremni da razgovaramo. Mislimo da bi bilo dobro za sam nastavak dijaloga da sjednica bude održana”, naveo je Dačić.

 

Izvor.(Sputnik)Ostavite komentar: