Vašington zadržava pravo opoziva svoje objave o istupanju iz Sporazuma

Američki Stejt department saopštio je danas, povodom odluke Rusije da obustavi svoje učešće u Sporazumu o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa /INF/, da Vašington zadržava pravo opoziva svoju objave o istupanju iz tog sporazuma do isteka šestomjesečnog roka.

“Spremni smo da razmotrimo to pitanje ukoliko se Rusija vrati potpunom poštovanju Sporazuma, uz mogućnost da se nadgleda. Ukoliko ne bude nikakve promjene u ponašanju Rusije, naša odluka o istupanju iz Sporazuma ostaće na snazi i dogovor će prestati da važi”, saopšteno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju se podsjeća da je Vašington tokom proteklih 60 dana nastavio da sarađuje sa Rusijom i saveznicima povodom INF-a.

“Mi smo Rusiji u pisanoj formi dostavili konkretne korake koje bi mogla da preduzme da bi se vratila poštovanju INF-a. Samo potpuno uništenje ruskih raketa `9em729`, lansirnih uređaja i prateće opreme, uz mogućnost provjere, rješiće problem ruskog narušavanja Sporazuma”, ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nešto ranije da Rusija obustavlja primjenu INF i naredio zvaničnicima da više ne iniciraju pregovore sa SAD o pitanju razoružavanja.

Američki predsjednik Donald Tramp i državni sektretar Majkl Pompeo saopštili su juče da će od danas suspendovati poštovanje Sporazuma, te da će ga napustiti za šest mjeseci ukoliko Rusija ne uspije da ispoštuje zahtjeve iz INF-a.

Sporazum o eliminaciji raketa malog i srednjeg dometa postigli su 1987. godine bivši predsjednik SAD Ronald Regan i tadašnji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

Prema međunarodnoj klasifikaciji u ovu kategoriju nuklearnih snaga spadaju nuklearne rakete dometa od 500 do 1.000 kilometara /mali domet/ i od 1.000 do 5.000 kilometara /srednji domet.

 

Izvor:(SRNA)

Ostavite komentar: